Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност мъж, заканил се с убийство на майка си. На 27 април около 20:30 часа в апартамент в столичния квартал „Овча купел“ той отправил закана към майка си с думите „ще те убия“, взел въздушна пушка и с нея ударил жената по краката.

Заканването възбудило основателен страх у жената. Деянието е извършено в условията на домашно насилие, посочват от прокуратурата.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Предвид възможността да извърши друго престъпление мъжът е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане до Софийския районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

В края на миналия месец 30-годишен мъж от Велико Търново получи ефективна присъда и принудително лечение в затворническа болница за оказан тормоз върху своята майка и за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие.  

Синът нарушил на два пъти издадената заповед за незабавна защита и в продължение на три дена в края на февруари тази година психически и физически е тормозил майка си, отправил ѝ заплахи за убийство, нанесъл е и щети по къщата на жената. 

Мъжът е признал за престъпленията и домашното насилие над майка си и е сключил споразумение с прокуратурата. Осъден е на три месеца ефективно лишаване от свобода, които ще изтърпи при общ режим.