Връщането на наборната военна служба e приоритет на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. На първо време обаче ще се наблегне на часовете по военно обучение в горния курс на гимназията.

В изчисленията на Каракачанов за 6-месечната наборна служба месечната издръжка на наборен войник е 400 лева, докато на професионалния е 1200 лв.

Според изчисленията на Министерство на отбраната от миналата година издръжката е над 2200 лв. за наборник и почти 1400 лв. за професионален войник.

Военният министър иска първо да се наблегне на военното обучение под форма на лекции в училище, после да се мине през доброволна служба и на по-късен етап, когато се прецени нуждата, да се мине към наборна служба. Този момент обаче е още далеч.

Вече 17 години военен джип е единственият спомен от добрата стара казарма за офицера от резерва Веско Георгиев. 

Носталгията обаче свършва с военния джип. Син на военен и самият той полковник от резерва, днес Георгиев е един от противниците на задължителната служба.

"Това е утопия, както този джип не може да участва във Формула 1, така и не може да се върне донаборната служба", смята той. 

Военният министър обаче уточнява, че към момента за връщане на казармата е рано да се говори, защото не е записана и в управленската програма на правителството.

"Това, коeто е записано в програмата, е, че първо ще има военно обучение в училищата, след това ще се приложи принципът на доброволната служба и според резултатите и нуждите може да се стигне и до възстановяването на наборната служба”, каза Каракачанов.

Според него младежите трябва да бъдат обучени както за военно дело, така и как се реагира при бедствия и при терористични атаки. 

Към днешна дата бегъл поглед какво се случва в армията получават всички ученици в девети и десети клас.

Към момента няма готови разчети колко ще струват лекторите и учебните помагала по тази дисциплина.