Изборните резултати дават реален шанс на Бойко Борисов да постави политически рекорд в новата ни история, като сформира правителство за трети път. Какво показват изчисленията и какви са възможните коалиции в 44-тото НС?

Макар и първа политическа сила, ГЕРБ нямат да имат достатъчно депутати, за да управляват самостоятелно.

За да излъчат стабилно правителство, им трябват 121 гласа. За да има комфортно мнозинство,  партията на Борисов ще трябва да влезе в тройна коалиция.

Само с Обединените патриоти мнозинството ще бъде  твърде крехко. Вероятно застраховка срещу разпад на Патриотите ще е подкрепата на народните представители на „Воля” на Веселин Марешки.

Коалиционната математика не позволява на БСП да състави кабинет само с Обединените патриоти – единствените, които социалистите не изключиха като партньор. Заедно имат едва 106 народни представители.

За да се състави хипотетично мнозинство, трябва да се прибегне до невъзможни комбинации с участието на ДПС и Патриотите. Така за БСП остава утехата, че удвои броя на депутатите си след този вот.

Заедно ГЕРБ и БСП  имат най-много депутати, но пък и двете партии към момента не допускат вариант за широка коалиция.

Остава възможен и вариантът за правителство на малцинството на ГЕРБ, но в този случай партията на Борисов отново ще трябва да разчита на подкрепата на Патриотите.