Депутатите одобриха на първо четене пенсионната реформа. Пенсиите ще станат по-високи, но се увеличава и пенсионната възраст. Междувременно България се оказа шампион по ръст на доходите в Европа - у нас средната работна заплата е достигнала 882 лева.

Според националната статистика спрямо март миналата година заплатата е пораснала с 8.5 процента или около 70 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

И данните на Евростат го потвърждават - България е сред шампионите по ръст на разходи за труд. Преди нас са само Румъния и Латвия, но в парично изражение оставаме с най-ниски заплати в ЕС.

Според анализатори увеличеният ни доход се дължи на чисто административното вдигане на минималната работна заплата и осигурителните прагове.

Икономистите предупреждават, че това носи риск - на всеки 100 лева повишаване на минималната заплата, 25 хиляди ниско квалифицирани служители остават без работа. По-високите заплати са само в отделни сектори, но за мнозинството работници увеличение реално няма.

Снимка: btvnovinite.bg

Доходите в IT сектора и производството на авточасти бележат ръст и там се наемат повече работници. Заради плоския данък от 10 процента страната ни е най-предпочитана в Европа от софтуерните компании. Чистата заплата, която получава един специалист в България се изравнява на нетната заплата на специалист в Европа.

С ниско квалифицираните професии обаче ситуацията е различна. Работодателите все по-трудно наемат ниско квалифицирани хора, защото разходите за труд не оправдават производителността.

Икономистите предупреждават, че ръстът на минималната заплата ще увеличи безработицата в най-бедните райони.

Пенсионната реформа мина на първо четене

Ако предвидените от нея промени се случат и бюджетът позволява, след 10 години пенсиите ще скочат с 40 на сто. Това ще стане на цената на плавно увеличаване на пенсионната възраст за всички.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2037 година и жени и мъже от най-масовата категория на труд, ще се пенсионират на 65 години. За трета категория ще расте и стажът за пенсия с по 2 месеца на година.

Ще се въведе пенсионна възраст за полицаи, военни и балерини. Планира се да се увеличават и осигуровките за пенсия в НОИ с по 1 процент през 2017 и 2018 година. В същото време се отменя планираното увеличение на вноската за частните фондове.

Снимка: btvnovinite.bg

В пленарната зала пенсионната реформа на Калфин мина без проблем. Тя получи дори 4 гласа от ДПС, но Патриотичният фронт се въздържаха.

„Запазването на сегашното положение гарантира катастрофа в бъдеще. Това, което предлагаме гарантира увеличение на пенсиите с 40 процена на новите пенсии”, каза социалният министър от парламентарната трибуна.

Основните критики за реформата идваха от редиците на БСП и Атака.

Пенсионната реформа, която беше приета на първо четене, предвижда още да отпадне тавана на новоотпуснатите пенсии от 2019 година нататък. Тези, които ще бъдат отпуснати до тогава на максималния размер се предвижда плавно да се увеличат така, че да станат 40 на сто от максималния осигурителен доход за страната.