Съдът отмени част от наредбата на Столичната община за предоставяне на асистенти на хора с увреждания. Решението предизвика сериозно напрежение, а общината спешно прави ново класиране на кандидатите за социалната услуга.

Решението на съда засега именно хората с увреждания над 18-годишна възраст, които ползват личен асистент по програмата на общината. На практика с това решение се отменя ключов критерий, по който общината одобрява кандидатите за асистент, а именно – дали работят или учат.

Какво следва оттук нататък?

Иван е на 20 години. Не учи и не работи. Затова е в листа на чакащите по програмата на Столичната община. При класирането по нея повече точки се дават на учащите и работещите.

В мотивите на съда се казва, че действителната цел на този критерий е да намали броя на хората, които ползват асистент, като им постави изисквания, които за повечето са невъзможни и неизпълними.

"Решението на съда не е "вземете от работещите и дайте на тези, които не работят",  това ще направи обаче администрацията, защото бюджетът е фиксиран и за да влезе нов човек в програмата, трябва или някой да бъде орязан или изхвърлен от програмата", обясни майката на Иван Павлина Радкова.

Силвия е сред одобрените, но е получила писмо, че заради решението на съда ще има ново класиране. Отпадането на критерия ще намали часовете, в които тя има право на асистент – ще се орежат 50 часа месечно, които досега се полагали, за да я придружава до и от работа.

"За мен точната дума е геноцид срещу хората с увреждания, защото някой взема дадени решения без достатъчно добре да ги е обмислил", коментира Силвия Димитрова.

Решението за намаляването на часовете ще влезе в сила със задна дата, за да се спази решението на съда. В същото време асистентите са си изработили тези часове.

На въпроса кой ще плати на личните асистенти, Вяра Петрова от Столична община заяви, че няма да бъдат заплатени, а е възможно и да се наложи  хората с увреждания да извадят средства от джоба си, за да платят.

След новото класиране няма да има хора, които да загубят изцяло асистентите си, категорични са от общината.

Новото класиране за асистенти по програмата на Столичната община излиза утре.