Повишаването само на минималната пенсия ще е абсурдно решение, защото така се разрушава осигурителният модел. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV икономистът Мика Зайкова.

Тя прогнозира, че така ще се стигне до хаос в системата и хората ще се демотивират. „Няма да има предвидимост, тъй като всеки иска да знае в края на пътя ще има ли система, ще има ли пари и колко ще са те, за да знае как да работи и как да се осигурява”, коментира Зайкова.

494 000 души получават социални пенсии за инвалидност. Между 70 и 90% от тези пенсии са с фалшиви решения на ТЕЛК, каза от своя страна бившият депутат от НФСБ Димитър Байрактаров.

По думите му така се източват общо над 700 млн. лева – 324 млн. лв. от бюджета годишно плюс още 400 млн. лв., тъй като тези хора ползват голям пакет от данъчни облекчения.

Според Мика Зайкова максималният осигурителен доход от 2600 лева или трябва рязко да се вдигне – до 5400 лева например, или въобще да го няма.

Снимка: Ладислав Цветков

„Тези хора вече са демотивирани, защото един фалшив инвалид получава 150 лева, ако е пенсиониран с над 71% инвалидност, а ако е пенсиониран с 90% инвалидност, той получава по-висока пенсия от този, който е работил и получава минималната пенсия”, отбеляза още Байрактаров.

„Ако се запуши дупката и се вдигне таванът на осигурителния доход, парите ще са достатъчно”, смята Зайкова. Според нея, за да бъдат коригирани всички пенсии, са нужни около 1,5 млрд. лева.

Според Байрактаров пък са необходими 750 млн.лева, за да стане минималната пенсия 300 лева и да бъдат индексирани всички пенсии.