Съдбата на болницата във Враца остава неясна
Лечебното заведение е пред закриване заради дългове от 13 млн. лв., над 200 лекари и медицински сестри излязоха на протест
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Протест в болницата във Враца
Снимка: btvnovinite.bg

Съдбата на многопрофилната болница във Враца остава под въпрос.

Над двеста души от излязоха на протест пред лечебното заведение, което поема най-тежките случаи и е гръбнакът на здравеопазването в областта.

Болницата обаче е пред закриване, тъй като има дългове от над 13 млн. лв. и от два месеца не е плащала заплати на лекари и медицински сестри. Засегнати са 600 души персонал.

Директорът на болницата Орлин Цветков подаде оставка, тъй като до момента не успява да убеди държавата, че без финансова подкрепа фалитът е неизбежен.

След срещата му с министъра на здравеопазването днес стана ясно, че държавата ще преведе авансово месечната субсидия която се полага на болницата. Тя трябва да бъде използвана за изплащане на част от забавените заплати.

Няма решение обаче на въпроса за погасяване на 13-те млн. лв. дългове. Така съдбата на болницата остава неясна.

Болницата във Враца
Снимка: btvnovinite.bg

„Въпреки закритите няколко отделения и освободените 120 души персонал финансовото състояние на болницата не се подобри и се стигна до там, че хората не могат да получат втора поредна заплата. За юли тя беше с 50% редукция. Очертава се перспектива да не може да се получава нито редовна, нито в пълен обем заплата”, посочи пред bTV д-р Емил Младенов, председател на КТ „Подкрепа” в здравното заведение.

По думите му политическите назначения на поста директор винаги са били фактор, който води до влошаване на финансовото състояние, той отбеляза и намесата на други интереси в лицето на частна болница.

Младенов настоява за целева субсидия, която да гарантира навременното и в пълен обем изплащане на възнагражденията на персонала. По думите му е нужно и да се погасят неотложните задължения.

Медиците се заканиха да излизат на протести всеки ден, ако не се вземе решение по казуса.

Анкета
Трябва ли държавата да спасява болници с дългове?
Резултати

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре