Шофьорът, който сигнализира за опасни автобуси в столичния автотранспорт и ни изпрати видео в „Аз, репортерът”, днес вече е уволнен. Въпреки че шофьорите от гараж „Земляне” сигнализират за проблем със сигурността на автобусите, от ръководството твърдят, че проблем няма.

В студиото на „Тази сутрин” уволненият водач Невян Симеонов разказа, че веднага след като е направил клипа, са започнали психоатаки и унижения над него. Той е бил командирован да мие автобуси, тъй като по думите му е станал неудобен, защото е започнал да говори истината.

Зам.-директорът на столичния автотранспорт Владимир Коцев обаче отрече това да е така и каза, че е бил пратен на пароструйката, поради „производствена необходимост” и това нямало общо с видеото, което е заснел.

Невян допълни, че преди да направи клипа, пет пъти е пускал заявки и отказвал да тръгне с автобуса поради техническа неизправност, защото не иска да стане потенциален убиец на пътя и да решава съдбите на хората. След като е бил излъчен репортажа по bTV той е бил извикан лично от Александър Косерков, който е директор на гараж „Земляне”, за да си пусне молбата да го освободят.

Друг шофьор - Ангел Стойчев, също потвърди, че има гонения в гараж „Земляне” и същото се е случило с него преди 3-4 години.

„Това е практика на управляващите в столичния автотранспорт, когато някой е неблагонадежден и неудобен, веднага бива командирован по производствена необходимост. Доста хора бяха принудени да напуснат така. Аз също бях командирован за 45 дни по производствена необходимост след срещата ми със зам.-кмета по транспорта. Имам колежка с две висши образования, която беше командирована за 45 дена и тя напусна”.

Коцев отрече твърдението на шофьорите, че когато някой противоречи на управата на столичния автотранспорт отива на пароструйката.

„Към нас като дружество има огромни изисквания по отношение на чистотата на автобусите. Това е съвсем законно, което се прави и няма издевателство".

Владимир Коцев допълни, че Невян не е бил принуден да напусне, договорът му е бил прекратен защото, когато е поканен да си представи документите, които са необходими, за да работи като водач, той не ги е представил. За да бъде назначен един водач, освен шофьорска книжка, са необходими и други документи – карта за психопреглед и карта за квалификация на водача, уточни той. Без тези два документа никой няма право да извършва обществен превоз на пътници, каза Коцев и допълни, че шофьорът е бил уволнен защото му е изтекъл срокът на картата.

Невян Симеонов обясни, че веднага след излъчването на клипа са му изискали картата и са започват да му ровят в документацията, както и, че документите са му били изискани в тридневен срок, а картата за професионална компетентност не може да излезе за три дни.