Шофьор на автобус от линия 72 отказа да спусне платформата за по-лесен достъп на мъж с инвалидна количка. Свидетел на унизителната случка стана колегата ни Красимир Стоичков от БНТ, а снимките му предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи.

На кадрите се вижда как мъжът е трябвало да се влачи по пода, за да се качи, а след това – и да седи там.

Шофьорът не спуснал платформата под предлог, че не взема достатъчно пари, за да направи това.

Свидетелят на случката Красимир Стоичков сподели за bTV, че се е почувствал омерзен. Човекът в количката бил учудващо спокоен и не промълвил и дума. Според Стоичков такова нещо не му се случва за първи път, той е изглеждал така, сякаш е свикнал на подобно отношение.

Скандалният случай беше коментиран и от кмета на София Йорданка Фандъкова, която беше категорична, че този водач трябва да бъде уволнен.

„Това е абсолютно недопустимо. Тази линия се обслужва от един от частните оператори, но въпреки това Центърът за градска мобилност има механизмите за санкции в такива случаи.

Новият директор е запознат, надявам се да предприеме спешни мерки. Лично аз му препоръчах да поиска освобождаването на шофьора, защото трябва всички да знаят, че това е недопустимо. Това е ангажимент за обслужването на гражданите”, заяви Фандъкова.

Тя подчерта, че всички нови средства за градския транспорт – и автобусите, и трамваите, и тролейбусите имат подобни платформи за улеснен достъп на хора в неравностойно положение.

От ръководството на фирмата призоваха пострадалия да подаде жалба, за да имат законов мотив да освободят шофьора незабавно:

„Водачът на рейса ще бъде уволнен, вече му е пуснато едномесечно предизвестие”, заяви за bTV Николай Денисиев от фирма „Теа травъл”, която обслужва фирмата.

Ръководството на Центъра за градска мобилност обяви, че е глобило частното дружество, като няма да заплати курса, направен от автобуса.

От следващия месец линия 72 ще бъде обслужвана от Столичния градски транспорт, а не от частен превозвач, тъй като договорът на фирмата изтича.

Снимка: БНТ