Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Пловдивския апелативен съд за жестоката катастрофа в Симеоновград, при която загинаха шестима младежи навръх Великден през 2011 г.

Данаил Георгиев, който карал колата, е осъден на 12 години затвор при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява автомобил за срок от 15 г. Живко Желев, който му е дал возилото, ще прекара 7 г. зад решетките.

Шестимата загинали бяха на възраст между 17 и 19 години - Яница Бойчева, Георги Георгиев, Евгени Атанасов, Красимир Марков, Мелин Зеид, Трифон Трифонов. Двама други младежи - Мария Луиза Неделчева и Милен Жеков, бяха ранени.

Наказанията не носят удовлетворение на почернените родители. „Няма присъда, която да има възмездие за това, което ни сполетя, защото на нас душата ни е черна”, казва Магдалена Николова – майка на загинала Яница.

„Аз всяка сутрин ставам, паля си свещи, отивам си на работа, връщам се , пак паля срещи вечерта. Някой може да помисли, че съм и луда, но в крайна сметка който не го е изпитал, той не е полудял”, признава майката на Георги – Славка Митева.

За близките на жертвите наказанията не са справедливи, защото виновниците дори няма да влязат в затвора, а ще бъдат в затворническо общежитие.

Родителите, чиято борба за по-строги наказания за убийците на пътя продължи 3 години и дори промени закон, сега се заканват да съдят страната ни в Страсбург. В момента у нас максималната присъда за убийство на пътя е 15 години затвор.