Независимо от отказа ни от АЕЦ „Белене”, в столицата излязоха на протест за енергийна независимост и в защита на българските интереси. Организатор е Движението за енергийна независимост - „ДЕН".

Гражданска организация е създадена е преди месец като продължение на гражданския комитет срещу проекта АЕЦ „Белене”.

С протеста си днес те предупреждават, че енергийният сектор в България е в критичен момент.

Председателят на движението Димитър Иванов коментира пред bTV, че спирането на Белене е победа на здравия разум и доказателство, че България може да взема решения сама, независимо от това, че енергийната мафия доминирала политиката 22 години.

Основен проблем обаче, според Иванов, остава газовата зависимост, забраната за търсене на шистов газ, развитието на проекта "Южен поток", либерализацията на пазара и др.

Проектът за нов реактор от 1998 г.

Идеята за още един реактор в Козлодуй съвсем не е нова. Иван Хиновски, който е бил в ръководствата на атомната централа и на НЕК, разказва, че още през 1998 година е разработван проект за строеж на нов реактор в първата атомна централа.

По думите му проектът за строителство между работещи ректори не крие опасности. Днешната организация на строителство и строителна техника са толкова напред, че не смятам, че може да създаде конфликт между двете системи, каза Хиновски.

Според него, предстои удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 реактор на „АЕЦ Козлодуй”. Така до 2027 година нуждите на страната от електроенергия са напълно обезпечени.

Експертът обаче смята, че това не бива автоматично да се приема за отговор на въпроса дали въобще имаме нужда до тогава от нова мощност за производство на ток.

Хиновски каза, че не е маловажна цената на вътрешния пазар. Според него тя ще е много по-ниска отколкото от Белене, но по никакъв начин не може да се доближи до цената на 5-ти и 6-ти блок.

За конкретни прогнози за цената ще може да се говори едва след конкретно решение и конкретен проект.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови