Разследване на bTV разплете схема за купуване на гласове във Видинско. В нея участват и кандидат-депутати.

Наше подставено лице в последните седмици работи с кандидат-депутатите. Единият от тях е дори водач на листа на конкретна политическа сила.

Схемата е чрез застъпници, а идеята е застъпниците да гласуват за политическата сила и да набират още гласове. Заплаща им се 40 лева и храна. Отделно за всеки докаран да гласува се обещават по 30 лева.

В разгара на предизборната кампания наше подставено лице се среща с водача на листата на обединението ДОСТ във Видин – Розалин Станев, известен в района като общински съветник в град Ружинци.

Сега кандидат-депутатът действа с политически сили с по-слабо влияние в Северозападна България.

Човекът ни под прикритие не скрива, че е с криминална слава и демонстрира, че като опитен изборен дилър има влияние над много хора в областта. Пожелан е веднага за изборите.

След като е набелязана зоната, кандидат-депутатът допуска нашето подставено лице още по-навътре в кухнята на организацията му. Запознава го и с други от листата и разкрива как ще се набират гласовете за него.

„Основно залагам през застъпници и наблюдатели, за да можем да си връзваме… Защото това ти докарва едни 300-400 гласа от тия хора”, обяснява той.

От нашия човек е поискано също да намери застъпници, а от тях се изисква задължително да гласуват за коалицията и да осигурят още гласове.

Вотът за кандидат-депутата Розалин Станев в бюлетината трябва да се маркира по точно определен начин. За да е ясно кои са гласовете на нашия дилър, освен номер на партията, задължително се отбелязва и конкретна преференция.

За изборната игра с номерата "13-1" нашият човек иска в замяна две сложни услуги. Първата - да бъде премахнат от дело срещу него определен прокурор. Розалин и останалите в листата започват да умуват.

Втората услуга - негов проект да спечели в земеделската надпревара "Млад фермер".

„Това мога лично… Защото имам механизми, имам лостове… Аз съм бил 9 години във Фонд "Земеделие," така че…Аз съм ти дал задача, свърши си я… Пък другото го остави на мен, каквото съм обещал, ще го поемем.

В следващите дни подставеното ни лице осигурява списък със 7 застъпници. Сред тях вписваме и данните на човек от екипа на bTV.

Цената на гласовете е определена след кратък размисъл – 30 лв. на човек.

В навечерието на вота човекът ни под прикритие се сдобива и с пълномощните за застъпниците и аванс от кандидат-депутатите - Розалин и Михаил.

Все още няма коментар от Розалин Станев, но полицията и прокуратурата вече разследват случая.