Шефът на Здравната каса в Ловеч остава в ареста за 72 часа с обвинение в престъпление по служба. Той беше задържан вчера след акция на ДАНС по разпореждане на Окръжната прокуратура в Ловеч.

56- годишният доктор Антонио Маринов е оглавявал Здравната каса в Ловеч в продължение на година и половина като временно изпълняващ длъжността директор, а впоследствие и назначен с конкурс. Преди това е бил контрольор.

Нарушенията, за които прокуратурата го обвинява, са свързани с подписването на два договора между РЗОК и частна кардиологична болница, с което държавата е ощетена в размер на близо 1 милион лева.

Прокуратурата счита, че са налице достатъчно доказателства за извършването на тежкото престъпление по служба. Ще настоява за постоянното му задържане, а съдът ще гледа мярката в понеделник.

Преди да се подпишат двата договора, частната кардиоклиника е работила по договори с ловешката болница, но под формата на лаборатория. 

„На територията на цяла Ловешка област липсва кардиология, не само първо ниво, второ и трето, но липсва всякаква кардиология”, обясни главният счетоводител на частната болница Илияна Костова.

Междувременно ловешката болница е на ръба на оцеляването. За пациентите схемата болница в болница е обществена тайна.

„Предишният изпълнителен директор на болницата д-р Бенев в комплект с този доктор на Здравната каса направиха всичко възможно да отклоняват средства, за да построят новата болница. И в резултат на това тази болница е пред фалит и е фалирала”, смята Николай Николов, пациент.

Лекарите от областната болница все още са с две заплати назад, а задълженията към доставчиците са непокрити.