Делото срещу депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде разгледано от независим съд, ако стигне до последната инстанция, която е Върховния касационен съд. Това обяви пред журналисти председателят на ВКС Лозан Панов, който днес встъпи в длъжност.

Той обяви още, че по негово предложение общите събрания на трите колегии на ВКС сами ще изберат ръководителите си, които са и зам.-председатели на съда.

По думите му това е най-демократичният подход и той ще се съобрази с мнението на съдиите. Очаква се общите събрания да се проведат на 19 февруари.

Панов добави, че напълно съзнава рисковете от подобно решение, защото е възможно да бъде посочен човек, който да е най-удобен за съдиите. "Но аз изразих своята позиция за това какъв трябва да бъде лидерът – добър юрист, човек, който има авторитет, умее да работи в екип, който ще отстоява позициите на колегията и който ще може да мотивира колегите – например, когато някой съдия забавя дело, той да го убеди защо това не трябва да се случва. Мъдростта на колегите от ВКС ще дообогати профила на този лидер", изтъкна още Лозан Панов.

Той не изключи вероятността колегиите да предложат сегашните ръководители, но това не означава, че няма да се съобрази с тяхното мнение.

На пленума съдии от Наказателната колегия са попитали Панов какво е становището му за изказването на члена на Висшия съдебен съвет Светла Петкова по време на изслушването за шеф на ВКС. Тогава Петкова определи конкурентката на Панов и председателка на Наказателната колегия Павлина Панова като част от статуквото, отговорно за състоянието на съдебната власт. Панов е казал на съдиите, че има становище, но ще го изрази на заседанието на ВСС в четвъртък, предаде „Правен свят”.