Когато се цели повишаване на рейтинга на една система, трябва да се вземат такива мерки, които да убедят обществото. Не означава обаче, че те ще са добри за самата система. Това заяви в „Лице в лице” председателят Върховния административен съд Георги Колев.

По думите му когато се прави реформа, трябва да има различни становища. Трябва да се слушат и странични мнения – като това на прокуратурата. Колев смята, че трябва да има разделяне на ВСС на две колегии, но е още по-важно как ще се разделят отговорностите.

Нека да не поставяме под един знаменател всички колеги, които работят ефективно”, настоя той при въпрос дали се крадат фирми от съдебната система. „Има единици, които го правят, но е важно как сме представяни пред обществото. Не съм сигурен, че нещата стоят така, както са представяни”, посочи Колев.

По думите му трябва да има форма на проверка на магистратите, но и тук въпросът е как да се извърши тази проверка. „Всяка проверка има обратна стрела. Ако е политическа, тя може да има отрицателен ефект”, посочи магистратът.

„Не съм съгласен с румънската форма на проверка като например деклариране на еднократни покупки над 5 хил. лв. и пътувания в чужбина”, каза Георги Колев, като допълни, че това не е нормално. „Ние и сега декларираме всичко, което подлежи на регистрация”, заяви той.

Председателят на ВАС отрече публикации в медиите, че е масон. „В момента, в който участваш в ролята на административен ръководител, не трябва да участваш в никакви други групи и съюзи”, подчерта той.

Георги Колев каза, че не се чува по телефона с министъра на правосъдието Христо Иванов.

Вижте цялото интервю във видеото: