Изпълнителният директор на „Пирогов” проф. Стоян Миланов в сряда е депозирал оставката си в Министерството на здравеопазването.

Оставката обаче не е била приета от Петър Москов, обяви самият той пред журналисти. Министърът заяви, че след „мъжки разговор” двамата са се разбрали и дава подкрепата си за работата на Миланов.

Шефът на „Пирогов” подчерта, че е подал оставка по морални причини, а не под натиск, и най-вече поради невъзможността болницата да функционира по начина, по който той иска.

Москов призна, че ситуацията в болницата е тежка, но ще приложи за нея специфичен подход.

„Пирогов” има много наследени в годините проблеми. Аз като министър поемам ангажимента, за да придвижим максимално бързо тяхното разрешаване, защото в пълнота натрупани с толкова години проблеми не могат да бъдат решени с магическа пръчка”, посочи министърът.

По думите му понякога човек в ситуация на проф. Миланов - директор на толкова тежко лечебно заведение, има нужда от чисто мъжки думи за подкрепа. „Добрата дума понякога е важна. Имаме яснотата за това, че УМБАЛСМ „Пирогов има своите специфики и трябва да бъде разглеждана по по-специфичен начин”, допълни Москов.

Според него е необходимо да се приложи различен подход при оценката и социални ангажименти, които е поела болницата. „Това означава ясен ангажимент за максимално бързо подновяване”, подчерта той.

„Това, което е „преляло чашата” на професора, е крайно амортизираната апаратура на болницата. Трябва да се направи нужното на ниво министерство и правителство, за да се решат тези проблеми”, подчерта министърът.

Петър Москов допълни, че се прави цялата промяна във философията на заплащането, за да може да има адекватно остойностяване на тежките заболявания, които болницата лекува.

Просрочените задължения на болниците у нас са близо 150 милиона лева. Дълговете на „Пирогов” нареждат лечебното заведение на трето място сред държавните болници, според справка на Здравното министерство.