Надявам се от 2016 г. със законови промени да не се дават бюджети на болниците, да им се пишат нули, които да се превръщат в цифри след като бъде отчетена дейност и тя бъде проверена спрямо предварително договорените обеми. Това коментира шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов.

„Сега болниците, като видят някакъв бюджет, се чувстват длъжни да го усвоят”, посочи той в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му, в диалог с Българския лекарски съюз ще се уговарят както обемите, така и цените на медицинските дейности.

Той се обяви и за законова възможност здравната каса да прави както внезапни проверки, така и такива преди и след плащане.

Комитов подчерта, че в момента в ситуации като тази с онкодиспансера във Варна, където болничната аптека препродава скъпи медикаменти, е необходим по-строг контрол, тъй като в момента санкциите са твърде малки.

Той каза още, че всички лекарства и дейности за онкоболни, хемодиализните случаи, ражданият и новородените, както и интензивните грижи ще се плащат, а има и възможности спешните състояния да не бъдат връщани.

Д-р Глинка Комитов подчерта, че резултатите от проверката на „Софиямед” ще станат готови днес, но качеството на медицинската дейност в частната болница е под надзора на ИА „Медицински одит”.