Имало е пропуски в охраната на конференцията на ДПС. Отговорността е на началника на охраната на залата - авангарда, който е трябвало да организира сигурността на цялото събитие, както и на шефа на личната охрана на Ахмед Доган. Така пред bTV ръководителят на НСО Тодор Коджейков подкрепи обявеното по-рано решение за уволнението на двама негови служители.

По думите на Коджейков, ръководената от него структура работи с ясни инстукции, които не позволяват на лица под специален режим, какъвто е бившият лидер на ДПС, да се осигурява техническа охрана – под формата на скенери.

„Полагат му се само специализиран транспорт, постова и лична охрана. Затова началникът на авангарда е трябвало внимателно да прецени ситуацията в този случай. Аз бях възложил преценка на риска за заплаха на конференцията – оценката на службите бе, че няма заплаха. Оттам нататък, след като на г-н Доган не му се полага техника, съм увеличил състава на охраната”, обясни още шефът на НСО.

Той добави, че по принцип в работата на неговите подчинени има кръгове на охрана. В случая обаче нито първият (личната охрана), нито вторият (авангардът) са могли да реагират адекватно.

„Главните виновници са тези двама началници – те са допуснали грешки, довели до този инцидент. Факт е, че и да е имало скенери, нападателят не е трябвало да стига до там, до г-н Доган през два кръга от охрана. Ние няма как да следим действията на отделни екипи.

Нашата компетентност стига до момента, в който колегите излизат от залата и отиват на терен. Ние, ръководителите, няма как да контролираме от разстояние действията им”, каза още Коджейков и бе категоричен, че той не носи лична вина за атаката срещу Доган и няма защо да подава оставка.

Шефът на НСО изтъкна, че проектозаконът за службата се обсъжда. Но към момента, поради липсата на такъв закон, служителите му нямат право да носят белезници. „Действаме по инструкция на МС от 1992 г., променяна през времето. Имаме право да стреляме, но по строга преценка на служителя”.

„Нищо не сме чули, нищо не сме видели” – така Коджейков отговори на въпроса дали от НСО знаят тайни на политици, които могат да ги компрометират.

Той категорично отрече да се е договарял с премиера или бившия щеф на ДПС да няма претенции към НСО заради нападението в събота.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател