Началникът на Клиниката по детската ортопедия и травматология в “Пирогов” д-р Атанас Кацаров подаде оставка.

Той изложи мотивите си в личния си профил във „Фейсбук”, където в неделя публикува дълго обръщение към новия директор на спешния център Асен Балтов.

Балтов беше посочен за поста директор на "Пирогов"от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев миналата седмица след смяна на борда на болницата. Шефът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов подаде оставка като член на борда на лечебното заведение.

В профила си в социалната мрежа шефът на детската травматология заяви, че подава оставката "по ред причини, повечето свързани с Асен Балтов. Основният мотив обаче е ремонтът на Детската клиника и разформироването на пет места на детската ортопедия. 

В писмото, публикувано във „Фейсбук”, д-р Кацаров обвинява новия директор, че неоснователно е променил плана за ремонт на детската ортопедия и травматология. И че ще разхвърли клиниката в отдалечени едно от друго места, което създава риск за малките пациенти.

„Напротив прави се една много добра организация, да могат да бъдат по-добре гледани децата, Не само от колегите от детска травматология , но и от възрастните", коментира д-р Балтов.

Ремонтът на детската травматология е част от голям ремонт, започнал през миналата година и трябва да приключи до септември.

В писмото на д-р Кацаров се изразяват и съмнения относно това дали новият директор има необходимият ценз, за да управлява "Пирогов". 

Междувременно Агенцията по вписванията даде указания, че не се представени необходимите документи, удостоверяващи, че новия директор на „Пирогов” има необходимата квалификация по Здравен мениджмънт, за да заема поста.

В агенцията е постъпило обяснение, че представените удостоверение за завършени обучение се считат за необходимата квалификация. Удостоверенията са от 2000 г. и са подписани от настоящия служебен министър д-р Илко Семерджиев, който и тогава е бил здравен министър.