Забраната за покупко-продажба на коли и имоти без платени здравни осигуровки ще засегне 1 милион души. Толкова са здравно неосигурените у нас, съобщи здравният министър Десислава Атанасова след заседанието на кабинета.

Според нея, ако половината от тях внесат данък здраве, който е 8% от осигурителния доход, в бюджета ще влязат 300 милиона лева.

Атанасова отбеляза солидарния характер на здравната система у нас и защити мярката за удостоверяване на платени здравни вноски при придобиване на имущество. Вчера депутатите решиха сделките с жилища и автомобили да стават само срещу внесени здравни осигуровки. Според министър Атанасова поправката приета на първо четене на Закона за здравното осигуряване не е противоконституционна.

По думите й, след като имат средства да си купят автомобил или имот, гражданите трябва да имат пари и да си платят здравните вноски.

„Към тази мярка пристъпихме, защото към момента всички административно-наказателни мерки в закона не работят,” заяви здравният министър.

Финансовият министър беше по-сдържан - обясни, че ще провери дали мярката би издържала атака в Конституционниия съд. Все още не е ясно кога забраната за сделки без платен данък здраве ще бъде гласувана окончателно от парламента.

Десислава Атанасова коментира и идеята с 2 процента да паднат надценките на търговците на едро и на дребно на лекарствените продукти. По думите й това нямало да застраши сериозно финансовото състояние на аптеките. В момента по наредбата се води публичното обсъждане, а в четвъртък се очаква да се проведе среща между всички заинтересовани страни.

Министърът на здравеопазването сметна, че намалението в първата ценова група възлиза на стотинки, но отбеляза, че с всяка следваща то се увеличава и даде пример с медикамент, който струва над 30 лева, където поевтиняването щяло да бъде усетено от пациентите. За някои по-скъпи лекарствени продукти намалението можело да достигне 300 лева.

Десислава Атанасова каза още, че пациентските организации са подкрепили предложението на министерството за намаляване на цените на лекарствените продукти чрез понижаване на търговските надценки.

Здравният министър призова работодателите и синдикатите да се върнат на масата на преговорите, за да бъде подписан Колективният трудов договор.

Вчера стана ясно, че обявеното увеличение на заплатите на лекари и здравни работници се отлага. Синдикати, работодатели и здравното министерство не подписаха Колективен трудов договор заради добавен в последния момент нов текст. Минути преди официалната церемония стана ясно, че представителите на синдикатите не са съгласни да сложат подписите си под документа.

Днес министърът коментира, че това е изключително важно да се случи, особено за младите лекари, които сега постъпват в системата. „Не смятам, че ще има сериозен проблем с финансовата стабилност на лечебните заведения, защото и в момента над тези нива се дават работни заплати,” коментира Атанасова. Тя изрази надежда, че ще се стигне до компромисен вариант, защото това е в полза на целия персонал в лечебните заведения.

Към темата коментар направи и финансовият министър Симеон Дянков, по думите на който увеличението на основната заплата е напълно във възможностите на здравните заведения. По думите на вицепремиера това ще осигури и по-голяма прозрачност по въпроса колко получава съсловието.

Дянков сравни положението в болниците с „реалността в администрацията” – лекар получава средно 850 – 900 лева, но се оказва, че средномесечно взема два-три пъти повече от различни добавки.

Министър Десислава Атанасова коментира и проверката в болница „Лозенец”, като посочи, че констатациите на Изпълнителна агенция „Медицински одит” са предоставени на ръководството й със срок за отстраняване на нарушенията. Ще се проведе още един одит и ако има неотстранени нарушения, ще се предприемат други мерки.

  • Поправката "покупко-продажба срещу здравна осигуровка" падна в НС
  • "Било каквото било, тарикатлъкът приключва"
  • Зависимостта покупко-продажби - здравни осигуровки е извън закона
  • Сделки за жилища и автомобили – само при платени здравни вноски