„Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ по-скоро очертава рамка и механизми за работа - тя не предлага крайно решение по нито един въпрос. Това каза пред журналисти във Военна академия служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Документът предизвика разгорещена полемика, тъй като в него се посочваше ролята на Русия в украинските събития, а освен това и се изясняваха методите, чрез които военни, икономически, политически, граждански и медийни средства се ангажират за постигането на дадена външнополитическа цел. След протести от страна на БСП, „Атака”, ГЕРБ и АБВ, стратегията беше редактирана, а тонът – смекчен.

„Важни решения се взимат стъпка по стъпка, прозрачно с ясна отговорност и именно това е смисъла на програмата. При тези ограничени средства, практически не могат да бъдат реализирани всички проекти, а ние искаме развитие на нашите въоръжени сили”, коментира Шаламанов.

Той посочи, че пилотни проекти за модернизацията на армията са тези за индивидуално оборудване на войника, за усъвършенстване на модулите за действия при бедствия, аварии и катастрофи и за анализ и разработка на алтернативи за усъвършенстване на авиационното образование.

По отношение на последното, Шаламанов заяви, че страната ни има традиции, но ВУЗ-овете са разпръснати в София, Пловдив и Плевен.

От 20 години сме с по най-много 5 изтребителя

„В България през последните 20 години, доколкото ми е известно, никога не са летели повече от 4-5 изтребителя. Така че, ако ние можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне 4-5 кратно в по-добро състояние”, заяви Шаламанов.

Той подчерта, че 28-те членки на НАТО може да имат много изтребители, но е важно за сигурността на България нашите ВВС да са в добро състояние.

По думите му, винаги ще има недоволни и той не счита, че един български офицер може да е недоволен от това България за пръв път от историята си да има национална програма за превъоръжаване.

„Всички трябва да участват в намиране на най-доброто решение в рамките на тази програма. От 2000 г., когато бях зам.-министър се говори за това, че има готов проект за изтребителите и досега той не е внесен в Министерския съвет. Крайно време е да има краен срок и този срок от 6 месеца тече от миналата седмица“, допълни още Велизар Шаламанов.