Магистратите от Софийски градски съд постановяват прекалено тежки наказания, но за това са виновни медиите. Това става ясно от годишния отчетен доклад на СГС. Съдилището е първоинстанционно по голям брой дела от висок обществен и материален интерес.

Нападките към средствата за масово осведомяване са в разбора на свършеното от Наказателното отделение в съда. През 2013 г. са влезли в сила 452 присъди, 50 от които са оправдателни.

В доклада се посочва, че макар да се запазва „тенденцията на произнасяне на качествени съдебни актове”, има повишение на делата, в които решенията на първоинстанционните магистрати от СГС са частично отменени в наказателната или гражданската част.

"Горното води на извод, че съдебните състави правилно установяват фактическата обстановка и я преценяват от правна страна, но неправилно определят вида и размера на наказанията, които следва да се налагат на подсъдимите лица", се казва в доклада.

Според авторите на документа, една от причините за погрешната преценка на съдиите в едно от ключовите съдилища у нас са „прокламираните в медиите очаквания на обществото за високи наказания и стремежа на съдиите да задоволят тези обществени нагласи”.

Сред знаковите случаи, в които СГС налага тежки наказания, които след това „падат” са двете дела срещу бизнесмена Марио Николов. Според апелативния съд, в единия случай сегашният шеф на ВАС Георги Колев буквално е преписал обвинителния акт в мотивите си.

В другия случай беше констатирано, че прокуратурата механично е разделила разследването за разпоредбите по програма САПАРД на две и в резултат го е „минирала”.

Ръководеният от Владимира Янева съд се забърка и в друг скандал през миналата година – независими експерти установиха, че системата за случайно разпределяне на делата може да бъде лесно манипулирана.