Висшият съдебен съвет избра Петя Крънчева за заместник-председател на Софийския градски съд. Тя поема и ръководството на най-важното отделение в съда – наказателното, където се разпределят делата.

Кънчева бе избрана с гласовете на 15 от членовете на ВСС, четирима нейни колеги не я подкрепиха , а петима гласуваха с „въздържал се”. Непосредствено преди гласуването Георги Шопов поиска проверка на работата на Крънчева според медийните публикации. Шопов настоя проверката да бъде направена от инспектората към висшата съдебна институция.

Предложението обаче беше отхвърлено, а главният инспектор Ана Караиванова заяви, че тези твърдения вече са били поверени.

Петя Кънчева и друг път се е борила за израстване в съдебната система. Веднъж вече тя бе кандидат за председател на Софийския градски съд. Тогава обаче кадровиците предпочетоха Георги Колев, който по-късно се издигна до шеф на ВАС.

Крънчева, която вече е заместник на скандалната Владимира Янева, гледа делото за убийството на Стоян Балтов, което вече трета година не може да приключи на първа инстанция.