На официална пресконференция президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев обяви началото на новата инициатива - “Шенген. Време е”. Това е кампания за преоткриване на темата за европейското самочувствие на България. Според Станишев “днес заедно поставяме началото на един нов разговор за България в Европа. За Европа на справедливостта и морала. За индивидуалното и националното достойнство. За равнопоставеността и почтеността.“

 

Официалното събитие по старта на кампанията беше уважено от трима министри – вицепремиера Меглена Кунева, правосъдния министър Христо Иванов и министъра на културата Вежди Рашидов. Според думите на Станишев често българите са третирани като европейци втора ръка. “А ние го приемаме. И някак плашливо и неуверено поставяме важните за нас въпроси пред Европа и европейските институции. Смятам, че днес трябва да покажем ново европейско самочувствие”, казва още той.

Раждането на тази кампания идва в момент, в който темата за сектор “Сигурност” е особено гореща в България, след като министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка, а оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев бяха поискани от премиера Бойко Борисов.

В този смисъл, готовността на България за Шенген е действително налице от техническа гледна точка. През 2013 година обаче, холандският посланик в България Карел Керстерен посочи в интервю за БНР, че докато няма достатъчен напредък по отношение на механизма за сътрудничество и проверка, в борбата с корупцията, с лошите практики, тогава не може да се твърди, че България напълно отговаря на системата и може да я приложи – не е напълно готова.

Затова и кампанията “Шенген. Време е” прилича повече на ПР-акция на бившия председател на БСП Сергей Станишев в лично качество. Подобни инициативи е имало и преди, но с доказано променлив успех.

През 2008 година, бившият министър на външните работи Соломон Паси от кабинета на НДСВ, в качеството си на председател на парламентарната външна комисия и тогавашният министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова, станала в последствие негова съпруга, организират обща европейска инициатива за единни зарядни устройства за мобилни телефони.

През 2014 година ЕК реши, че трябва да бъдат използвани универсални зарядни устройства за мобилни телефони. Разбира се, тази новина е само наполовина позитивна – заради бюрократичните механизми все още сме далеч от общото зарядно. След гласуване в ЕП директивата трябваше да бъде официално одобрен от Съвета на ЕС. Държавите от Общността разполагат с две години за въвеждане на правилата в националното си законодателство, а производителите имат още една година, за да се съобразят с новите правила.