Голямо сирийско семейство се радва на гостоприемството на Видин. Те са избягали от войната в Сирия, но предпочитат да не ги наричат бежанци, а гости.

Живеят в една от най-красивите сгради в центъра на Видин.

Снимка: bTV

Най-малкият член на семейството е Малик – на 3 години.

Снимка: bTV

Преди него е 6-годишната Малас. Тя вече се справя доста добре с българския език.

Снимка: bTV

Сестра им Сима е в девети клас, признава, че в началото й е било трудно с езика, но е получила помощ от учителите си.

Снимка: bTV

Децата и родителите им напускат родния Манбеж след разрастването на войната в Сирия. Поемат първо към Турция, в България идват преди около три години.

Тук имаме роднини, затова дойдохме в България, уточнява бащата в семейството Ахмед Шейх Ахмед.

Снимка: bTV

Бащата пътува между Турция, Сирия и България. Станал медик в Русия, в Дамаск завършил съдебна медицина, а в Алепо се сдобил и с юридическо образование. Освен като лекар работи и за организации като „Амнести интернешънъл” и за Human Rights Watch.

„Преди месец бях в Сирия. Сложно е положението, войната е между много групи. Вече има вътрешни групи, които воюват една с друга", споделя той

Съпругата му все още не говори български и страда за Сирия.

„Всичко е добре тук, но ако там всичко се оправи ще се върна, мои приятели и останалата част от семейството ми са там", казва Рауа.

Снимка: bTV

В семейството има още едно дете - 22-годишният Абаа, когото приятелите му наричат Ибо. Той движи семейния бизнес и заради него пристигнал в страната ни още преди пет години.

Снимка: bTV

Приятелката на Абаа и най-голямата от сестрите в семейството, както и част от бизнеса, са в София.

„Тези сирийци, които са дошли тук като бежанци или небежанци, са дошли като гости и повечето от тях, когато войната в Сирия приключи, ще се върнат там. Бежанците, които са в Германия и в други страни в Западна Европа, дори и те ще се върнат. Там е домът, там е земята, мечтите, родината и всичко. Затова умолявам българският народ да гледат на сирийците тук като на гости. Те няма да живеят тук завинаги. Преди време хора от вас, от Европа, са идвали като бежанци в Сирия, в Алепо. И така историята на всички народи се повтаря в този живот", напомня Ахмед Шейх Ахмед.