Кърджалийското село Сипей бавно се изсипва към пропастта от вече половин година. Пътят към населеното място се е превърнал буквално в хармоника. Шест къщи вече са разрушени, други 20 са напукани и стават опасни за обитателите.

„Всяка минута селото се свлича, милеем за къщата, селото си, обаче да ни преместят – нов парцел за къща или готово жилище”, помоли местният жител Исмаил, чиято къща е сред най-пострадалите.

От два дни хората събират подписка, общината поиска 9 млн. лв. от държавата за укрепване на свлачището. Според изчисления обаче тези пари са достатъчни за обезщетенията на всички засегнати.

„Къщата още е здрава, но не сме спокойни, обръщаме се към държавата да не се делим на етноси и народности, защото каквото се случи с нас, може да се случи на всеки. Можеше по-рано да се предприемат нещата, когато свлачището беше по-малко”, коментира местна жена в ефира на „Тази сутрин”.

„Никой в селото не е виждал такова нещо, хората са стресирани, не знаят какво ще им се случи, под напрежение са. Беден район, цял живот е влагал и после целия живот в това свлачище”, обясни кметът на Сипей Сейхан Апти в студиото на сутрешния блок.

Подобна е ситуацията и в село Неделино, където земята буквално потъва. Пропадането в двора на Дормуш е по-голямо от един човешки бой. „Свлачището е само на метри от къщата, която е основно ремонтирана. Преди два месеца започна. Първо беше 50 см, а сега – по-високо от мен”, обясни притесненият мъж.

Кметът на Кърджали Хасан Азис обеща да покаже на властите „лицето на бедствието в Кърджали”. „Всички хора без къщи са настанени в общински жилища, направили сме технически проекти за овладяване на свлачищете. Проектите са внесени в междуведомствената комисия”, увери той.

В друго село – Енчец, вече три къщи са негодни за живеене, а 15 са засегнати от свлачище. „Напускането на къщите не е доброволно – ние ги заставяме, включително с декларации”, обясни кметът на Кърджали Хасан Азис.

Невестино е друго село, което е буквално на ръба на пропастта и хората се опасяват, че може да останат без покрив над главите си.

Жителите на селата се готвят и за протести, ако не бъдат чути.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите