Две години след трагедията с наводнението в Бисер, 21 семейства все още чакат обещания от държавата нов дом. Причината – отпуснатите пари стигат за построяването само на 34 къщи, тъй като собствениците на отнесени от водите по-големи постройки не са съгласни да им се направят малки едноетажни къщи, еднакви за всички.

От 56 разрушени къщи в Бисер, само една била застрахована. На останалите 55 бездомни семейства държавата обеща да построи нови домове.

„Събрали три милиона. И правят къщи. Опряха до 33-34 и рекоха: Парите свършиха. Още 21 трябва да се оправя, за да станат на всичките хора”, казва дядо Боян, който е един от тези 21 собственика на разрушени имоти, за които парите не стигнали. Той е възмутен, защото смята, че парите са разпределени несправедливо.

Хората с големи къщи се почувствали ощетени от идеята да се строят малки къщи за всички и натиснали властите да променят критериите за раздаване на пари. „Колкото си е плащал в данъчното, за каквато квадратура къща, горе-долу на такава квадратура му направиха къщата. Казват, че са свършили парите и няма пари за останалите 20 къщи”, коментира Васил Попов.

Сега дядо Боян живее в една стая в новопостроената къща на свои роднини. В голяма нова къща, на мястото своя отнесен от водата дом живее и баба Кръстина. Тя не е застраховала и новата си къща. „Чедо, хората много са бедни. С една пенсия 240 лева караме двамата”, казва жената.

Две години след трагедията в село Бисер има необичайно висока смъртност и много хора развиват болести, които често се отключват след стрес – диабет, високо кръвно, инсулт.

Една от причините за мащабите на трагедията беше затлаченото с боклуци коритото на реката в Бисер. Но и днес хората продължават да изхвърлят отпадъците си в деретата на Бисерска. Дори строителните отпадъци от разрушените къщи се изсипват в коритото на реката.

Хората в селото отбелязоха с курбан годишнината от опустошителното наводнение.