Оранжев код е обявен за 1 февруари в 5 области на Южна и Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 40 и 60 л/кв.м.

Вчера от МОСВ обявиха тревога за опасност от преливане на р.Тунджа при Елхово.

Зрители на bTV изпратиха видео кадри от Смолян, където в кв. Устово има риск от преливане на река.

Вече има и затворени пътища заради наводнения - път I-9 Поморие-Ахелой, път II-53  Средец - Войника, път II-79 Бургас – Средец, III-906 Каблешково – Бургас, както и път I-8 Любимец-Свиленград в област Хасково.

Айтоски проход е затворен за движение от Провадия до Айтос поради наводнен участък.

В област Кърджали път ІІІ-591 Крумовград-Студен Кладенец е затворен за движение поради наводнен участък.

Поради наводнение е ограничено движението по АМ „Тракия“ в посока Бургас в района на Българово. Обходен маршрут: пътен възел  "Българово"-Братово-Долно Езерово-Бургас. Движението по АМ "Тракия“в посока София се извършва без ограничения.

Ограничено е движението по път ІІІ-8652 Неделино-Ардино при км 15+180 поради активирано свлачище.

Ограничено е движението по едната лента на път ІІІ-867 Златоград-Печинско при км 19+800 поради свлечена земна маса.Движението се осъществява в другата лента

Поради наводнение и свлачище при с.Веселиново, област Шумен, се затваря път II-73 Шумен - Карнобат от разклон Ивански до разклон Кълново.

Временно е ограничено движението по път II-71 Добрич-Албена при с. Одърци в двете посоки поради наводнение. Обходен маршрут: Храброво-Балчик.

За 14 области на Югозападна, Централна и Северна България е обявен жълт код за обилни валежи: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Рсе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна.

В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието между 20 и 40 л/кв.м.

В София

През изминалата нощ екипи на фирмите, ангажирани със снегопочистването на София са обработили със смеси против заледяване пътните платна на улиците, по които се движи масовият обществен транспорт, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Затваря се временно пътя от Алеко до Златните мостове. Екип на аварийно - спасителното звено на Столичната община и екипи на Столичната пожарна ще отстраняват паднали върху пътното платно клони.

В районите Кремиковци, Люлин и Витоша, където е имало по-голямо количество сняг е извършено и избутване на снежната маса от пътните платна. В момента в районите Кремиковци и Люлин се извършва и частична обработка със смеси против заледяване на главните улици в районите.

Продължава обработката на пътя от разклона за Плана към Плана и в Клисура.

Градският транспорт се движи по график.

В Бургас

Обстановката в област Бургас е усложнена, предимно в общините Бургас, Камено, Средец, съобщиха от общината. Обявено е жедствено положение.

Сериозна е ситуацията в района на Университет "Асен Златаров" и "Метро".

Населените места, от които са дошли редица сигнали за наводнени улици, дворове, мазета са Лозово и Долно Езерово в Бургас. Полски извор, Ливада, Новоселци в община Камено. Факия, Момина църква, Граничар, Кирково (Средец).

Няма данни и сигнали за бедстващи хора, нито за населеми места останали без ток или вода.

Времето

През по-голямата част от деня ще бъде облачно с валежи от дъжд, а в планините - от сняг. По високите западни полета и в Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. На много места, особено в Югоизточна България валежите ще са интензивни.

Ще бъде ветровито, но през деня в по-голямата част от страната вятърът ще отслабва.

В Югоизточна България ще е силен от юг, югозапад и там ще е най-топло с максимални температури до 13°-15°. В останалата част от страната температурите ще достигнат 4°-9°. Минималните сутринта ще са между 0° и 5°, в югоизточните райони до 9°.