Имунитетите на шестима депутати - в българския и Европейския парламент, бяха поискани от главния прокурор Сотир Цацаров в сряда, както обяви неколкократно в последния месец. Основанията за исканията са наличните данни за водени наказателни производства срещу лица с имунитет.

Със защитата си срещу съдебно преследване ще се разделят:

Цветан Цветанов от ГЕРБ - срещу него се водят три наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи в първия кабинет "Борисов" - присвояване; длъжностно престъпление и лично укривателство.

Волен Сидеров от "Атака" - срещу него има внесен обвинителен акт за хулигански действия - причиняване на телесна повреда на длъжностно лице.

Георги Свиленски от БСП - обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети - умишлена безстопанственост.

Илия Илиев от ДПС - срещу него се води досъдебно производство за данъчни престъпления - укриване на данъци.

Димитър Димитров от БСП - обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество - унищожаване и повреждане на чужди вещи.

Сергей Станишев от ПЕС - срещу него се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета му.

Готов

"Ако има нещо в деловодството, още сега съм готов да си подам имунитета. Изпратил съм писмо на главния прокурор Сотир Цацаров в деня, в който беше положена клетва от всички нови депутати с молба колкото е възможно по-бързо да може да се поиска този имунитет и той ще бъде даден по собствено желание. Няма драма, заявявал съм категорично още от миналата година", коментира по-късно Цветан Цветанов.

Изненадан

"Изобщо не се притеснявам, че главният прокурор поиска имунитета ми. Малко съм изненадан, защото това стана, когато станах депутат и е много интересно за обществото. Така че въобще не се притеснявам, нека да си върви разследването. Чист съм пред съвестта си", каза Илия Илиев.

Съдействащ

Сергей Станишев изпрати писмо до президента на ЕП Мартин Шулц, в което го предупреждава, че ще получи искането на Цацаров.

"Повече от четири години срещу мен се води разследване за "изгубени" документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си.

Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и, за съжаление, той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален. Правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и аз в два поредни мандата се възползвах от нея.

Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура. Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на Европейския парламент, така и на българските институции", пише още в текста на писмото.