На фона на разцеплението в СДС, оставките, изключванията и отлива на членове, днес синята партия празнува. В НДК настоящият елит на сините отбелязва 23 години от създаването на формацията. По същото време, но в Пловдив, емблематичните лица на СДС учредяват нова партия.

Гостите на празника са политическите наследници на 20-тина души, които на 7 декември 1989 г. в Института по социология в София създадоха коалицията СДС от 15 организации. Някои от основателите вече не са между живите - социалдемократът д-р Петър Дертлиев, земеделецът Милан Дренчев. Всички лица от първите години на синята идея, или са отлюспени, или вече не са в активната политика.

Трима депутати от СДС отцепи и настоящият лидер Емил Кабаиванов. Независимо, че всички обявиха синята партия за политически труп, той призова за обединяване на дясноцентристите. Днес Кабаиванов се гордее, че по време на неговия мандат само 56 са напуснали СДС, а над 3000 са встъпили в редиците му. В ефира на bTV Стефан Софиянски обяви намерение да се завърне в редиците на синята партия.

В този час в Пловдив се провежда първа учредителна среща на формацията "Единство". Надежда Нейнски, Мартин Димитров и Ваньо Шарков официално ще говорят за развитието на малкия и среден бизнес в страната, но очакванията са или да се роди новата партия в дясното политическо пространство, или да видим друг тип организация. Отговорът ще е ясен до края на уикенда.

През есента Димитров, Нейнски и Шарков поискаха да регистрират "Единство" като фракция в СДС, с която да се борят за единство с ДСБ, но предложението им беше отхвърлено. Днес Димитров и Шарков са изключени от сините редици, а Нейнски сама напусна СДС