Народното събрание одобри провеждането на националния референдум, иницииран от Слави Трифонов и подкрепен от близо 600 хил. български граждани.

122-ма депутати подкрепиха провеждането на референдума, 18 се обявиха против, а двама се въздържаха.

Дебатът в залата остана горещ.

„Ние ще подкрепим така внесената подписка със шестте въпроса и няма да участваме в дебата, защото смятаме, че през всичките тези периоди на обсъждане в комисиите всичко беше решено”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Аз дори предлагам на инициаторите, още по-активно да използват предаването, например – балерините всяка вечер в шоуто да излизат с табелки с изписаните въпроси, да танцуват, да отговарят, да ги питат „Вие „За” ли сте, „Против” ли сте”. Има още много, много резерви това да бъде направено, заяви от своя страна Янаки Стоилов от БСП.

Той заподозря, че зад референдума може да се крие "прегрупираната българска олигархия".

„Какво пречи да бъде намесен и господин Азис например и така да размахва своите голи задни части, които са за някои много привлекателни. Аз не съм съгласен да ограничавате творческата мисъл в едно шоу”, коментира Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Според закона референдумът трябва да се проведе заедно със следващите национални избори. Най-близките са президентските избори тази година.

На заседание на Комисията по правни въпроси вчера беше взето решение от предложението за референдум да отпадне въпросът за електронното гласуване.

По-късно обаче това решение беше премислено и парламентът одобри всички въпроси.

"Вие не сте над народа, не сте богове, не сте императори, вие трябва да спазите закона", заяви при представяне на мотивите за предложението за референдума сценаристът Тошко Йорданов, който е и част от инициативния комитет за референдума.

Йорданов посочи, че според закона парламентът не може да маха въпроси, инициирани от граждани, а само да ги редактира.

Въпросът за електронното гласуване мина на референдум, но той може да се зададе отново, каза той.

Предложението за референдум събра 572 650 валидни подписа.

Одобрените от парламента въпроси са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?;

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?;

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?;

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Ако законодателният орган покаже, че може да потъпква законите, които той приема, това означава, че всеки гражданин може да прави каквото си иска, коментира Йорданов.

Той припомни, че предложението за този референдум за първи път не е инициирано от политическа партия или от президента. Това е желание на голяма част от българските граждани, заяви сценаристът.

Снимка: Ладислав Цветков

Този парламент е в исторически момент - вие за първи път можете да докажете, че сте Народно събрание, което означава представени от хората, посочи той.

Искам да напомня на депутатите от БСП, че сега е моментът да покажат, че не мислят за собствената си партия, каза Йорданов.

"Пропускам депутатите на ДПС и ДОСТ, които отдавна в очите на българското общество са загубили имиджа на партия българска, а са по-скоро корпоративна организация", допълни той.

Господа и дами, народни представители, или влезте в историята като първото Народно събрание наистина чуло мнението на хората, или затвърдете негативното мнение, което българите имат за вас, завърши изказването си Тошко Йорданов.