От ранни зори стотици граждани се отправиха към църквата „Света Неделя”, за да се поклонят пред паметта на патриарх Максим. Точно в 7,30 ч тялото му бе внесено в храма и положено пред олтара. До обяд опашката от желаещи да се сбогуват с Негово Светейшество стигна до Богословския факултет на Софийския университет.

Миряните се покланят пред българския патриарх днес в „Св. Неделя”. Утре в храм-паметника „Александър Невски” ще е литургията за официалните лица.

Поклонението днес се проведе при засилени мерки за сигурност, а в църквата се влиза през входа откъм бул. „Витоша”. Пловдивският митрополит Николай, който пое и Софийската епархия след смъртта на дядо Максим, отслужи днешната служба.

„Той преди всичко беше монах. Никога не съм го чувал да се скара или да осъди някого." Това разказа за патриарх Максим отец Лазар от църквата "Св. Георги Победоносец" в Горубляне.

Той разказа, че Негово Светейшество бил в пълно съзнание по време на престоя си в правителствена болница. "Беше в съзнание и будност. Постоянно се усмихваше и благославяше със своята десница всички присъстващи до болничното му легло", разказа отец Лазар.

По думите му патриарх Максим е изпълнил завета на Св. Иван Рилски, а именно: „Един духовник трябва да живее с вярата си. Богатството на монаха е пълното смирение."

Преди смъртта на патриарх Максим червени петна избили по чудодейната икона "Достойно ест", която наскоро бе донесена в България. Това разказа пред bTV богословът Ангел Воденичаров.

Според митрополит Неофит, който е и говорител на Светия Синод, патриарх Максим е имал "чиста вяра" и "свят живот". Той е завещал цялата си собственост на църквата. Патриархът няма банкови сметки. Водил е изключително скромен начин на живот. "Повишавал е тон само когато трябва да защити интереса на църквата", разказа богословът Ангел Воденичаров.

"Българският патриарх Максим беше боец, човек изпълнен с търпение". Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей Първи, след като пристигна на летището в София, за да се сбогува с главата на Българската православна църква.

"Имам много добри спомени с него, затова дойдох с особена скръб заради неговата смърт. Идвал съм много пъти в България, винаги по приятни поводи, но този път дойдох за едно тъжно събитие - за да се сбогувам от страна на Вселенската патриаршия с брата патриарх Максим, който дълго, в продължение на 41 години бе на патриаршеския трон", допълни Вселенският патриарх.

Повечето министри от правителството, както и премиерът Бойко Борисов, се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество. Премиерът целуна ръка на Вселенския патриарх Вартоломей, който постави бели рози върху ковчега на българския патриарх.

„Можем да запомним патриарх Максим като изключително свят човек. Толкова пъти ми е пожелавал успехи, толкова пъти сме му целували ръка, толкова пъти е молел Господа вместо нас всички ние да сме живи и здрави и да има благоденствие", каза премиерът Борисов.

  • Фейсбук роди и група на "нетъгуващите по "патриарх" Максим"
  • Варненският митрополит Кирил е наместник-председател на църквата
  • Отец Иван от Нови Хан отслужва литургия в памет на патриарх Максим
  • България изпрати патриарха в последния му земен път
  • Путин отбеляза приноса на патриарх Максим за приятелството с Русия
  • Свещенослужители потушават скръбта за патриарх Максим със спомени за него
  • Последен поклон пред патриарх Максим
  • Засилени мерки за сигурност на поклонението и опелото на патриарх Максим
  • Вселенският патриарх идва у нас за опелото на Максим
  • Пловдивският митрополит пое и софийската епархия