Сблъсък между деца в столичното 30 СУ „Братя Миладинови“ завърши с едноседмичен престой в болница за третокласник.

Детето е било блъснато в час по физическо от съученик и впоследствие влиза в болница за изследвания със съмнение за комоцио.

Светлана Ненова
Снимка: bTV

„Той е паднал, ударил си е главата, лежал е известно време, дори е загубил за няколко секунди съзнание от стреса, а не от падането, както ми обясниха лекарите“, разказа майката му Светлана Ненова. Тя добави, че момчето е започнало да заеква, прекалено трудно си спомня думи.

Ненова разбрала за случилото се не от училищното ръководство, както изискват правилата, а от разказите на други деца.

„Нито една от инструкциите не беше спазена. Информирана е помощник-директорката, за да се знае, че нещо се е случило по време на нейното дежурство. В същото време обаче аз не съм информирана. Оставено е на учителите да преценяват субективно състоянието на дадено дете. За пореден път не е имало медицинско лице в училището“, каза Светлана.

Нора Павлова
Снимка: bTV

Нора Павлова – родител на друг третокласник в същото училище, разказа, че класът е добър, но има един проблемен ученик и нейното дете е имало инцидент с него. „Били са четири деца, играли са на дърпане с въже. Вследствие на което той ги събаря и четирима, връзва въже около врата и започва да дърпа, да души“.

Педагогическият съветник работи с детето, проявило агресия, а след последния инцидент родителите му са извикани да подпишат протокол, че започват семейна терапия.

Атанаска Рейха
Снимка: bTV

„Колегата не е преценил, че се е случило нещо извънредно при падането. Няма никакво нараняване. Не бихме могли да третираме падане на ученик за нещо, за което трябва да звъним, защото иначе трябва да звъним непрекъснато на родителите“, обясни директорът на училището Атанаска Рейха.

От Инспектората по образованието проверят случая.