„Гласувайте за българския клип в състезанието за най-добро рекламно видео в туризма”, този призив отправи във „Фейсбук” министърът на туризма Николина Ангелкова. Видеото, с което страната ни се представя в надпреварата на Световната организация по туризма (СОТ) на ООН, е дело на режисьора Любомир Печев. Сценарият е на Ивайло Грънчаров.

Рекламният клип на страната ни се казва „Люлка на цивилизацията” (Cradle of Civilization), дълъг е повече от четири минути и на фона на красиви кадри от България, голямата част от които заснети с дрон, отвисоко, се разказва предимно историята на траките.

Казанлъшката гробница се появява на няколко пъти във видеото, където бъдещите чуждестранни туристи виждат още тракийски златни съкровища, кадри на почти девствена природа – както в планината, така и на морето, както и емблематични образи, с които страната ни се гордее – от Мадарския конник до розите, например.

След като клипът беше споделен в социалните мрежи, получи разнопосочни оценки.

Според някои потребители той е прекалено дълъг, без реално да показва защо един чужденец трябва да посети България, а дикторът се е престарал с драматизма (целият клип е на английски, без субтитри).

Снимка: Youtube/ Стоп кадър

Други потребители пък питат къде е реалната картина от курортите в България, които изобилстват с бетон, и къде са кадрите с незаконно изсечените гори. Защо вниманието е фокусирано само върху траките, а други красиви кътчета от страната ни са останали непоказани, питат трети.

Друго обаче определят това отношение като стил „българска работа” и призовават българите да подкрепят страната си.

Надпреварата на СТО продължава до 11 септември и чрез нея ще бъде определена наградата „Избор на публиката”. Името на победителя ще бъде огласено по време на заседание на Общото събрание на ООН.

Всички клипове може да се видят тук: LMD.UNWTO.org/unwto-tourism-video-competition-2017.

Желаещите могат да подкрепят своя фаворит тук: LMD.UNWTO.org/webform/vote-now-your-favorite-video, като изберат съответното видео от падащото меню. Българският клип е на осма позиция, точно под бразилския.