Една среща – между директора на „Овергаз” и издател на в. „Сега” Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров бързо придоби измеренията на скандал.

За срещата се разбра преди дни, след като беше публикуван видеоклип от събиране на Дамския бизнес форум, на което Дончев казва, че главният прокурор го е заплашвал. На следващия ден от прокуратурата излязоха със съобщение, в което заявяват, че самият Дончев е искал от Цацаров да се упражни натиск върху прокурори.

Вчера скандалът придоби ново измерение, след като Дончев разкри, че организатор и посредник на срещата е бил пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който е и член на ръководството на БСП.

Тази вечер лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че в тежък разговор е поискала оставката на Гергов, но той е отказал и заради това тя ще подложи оставката му на гласуване от Националния съвет на партията в събота. Ако не я получи, заяви че ще се оттегли с достойснство.

Ето какво разказва за въпросната среша Сашо Дончев. С него разговаря Канна Рачева.

– Ние с Георги се видяхме в понеделник, на 20 април. След като той ми зададе два кратки въпроса: „Вярно ли е, че финансираш партията на Христо Иванов” и „Вярно ли е, че Би Ай Ти е твоя телевизия?”, и аз му отговорих, че не е вярно, той взе мобилния си телефон, набра някакъв номер и каза: „Соти, човекът е при мен и казва, че няма нищо общо с това – както и аз ти казвах. Не можеш да дойдеш сега? Кога ще дойдеш? Утре в 12? Ами ще го питам. Утре в 12?”

Аз приех, честна дума. Първо, че той е от страна на ГЕРБ, пък и е такъв… добродушко. Помислих, че иска да направи някаква услуга – за себе си, на него, на мен и го приех съвсем добронамерено. И когато на следващия ден отивах вече на срещата, на която знаех, че и прокурорът ще е, хванах това писмо, за да го попитам той знае ли какво е това (писмо от Софийската градска прокуратура относно сигнал на Дончев до ЕК за злоупотреба на БЕХ, „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз”, „Газекспорт” с господстващо положение). Аз не знаех какъв е смисълът. И когато разговорът взе друга посока и той ми каза: „При все че имаш тоя хубав живот и бизнес, и публично… за какво ти е да се занимаваш с това?”, тогава в мен се разбушуваха други мои същности, а тонът се изостри.

Аз му обясних, че всичко това са глупости, че не са верни, че някой го дезинформира. Той ми каза, че него го информират службите, а аз му казах, че това е още по-странно и притеснително, след като него го дезинформират. Имаше и друго… само дето не се разплака. Във връзка с публикация във вестника, с казуса, с това как (Сашо - б.ред.) Диков се изказва по негов адрес. Мога да го приема и като човешко споделяне.

След всичко това разбрах вече какъв е смисълът на този разговор. Адски ме разгневи. Много ме разгневи! Малко преди да стана, го попитах: „В тая връзка ли е тая проверка? Това ли беше смисълът?”

Той зачете и показа, че не знае за какво става дума. Попита ме дали може да го запази това писмо. Аз му казах, че имам копие и може да го запази и излязох.

– Явно Вие ще осъдите с тази жалба – България, да. – По този начин има ли опасност, както е описано в жалбата, да разклатите целия бизнес?

– Аз искрено се надявам, че това няма да бъде просто една санкция по отношение на държавата, платена с парите на всички нас, от бюджета. А това ще разклати нещата от основи, най-малко в посоката да се разбере, че не става така. Енергетиката е технология преди всичко. В технологията са нужни инженери, а не счетоводители. Че трябва професионално отношение и към технологията, и към търговията с тоя продукт. Всичко онова, което се прави с инструментите на тоталитарната държава е неприемливо в едно свободно общество. Неприемливо е да се случва в страна членка на ЕС.

– Явно някой има интерес това дело да не стига докрай и България да не бъде съдена?

– Със сигурност имат интерес. Не може председател на борда на „Булгаргаз” да е ченге. Доказано, с досие, сътрудник на Държавна сигурност. Не може – той няма нищо общо с газа, с енергетиката, какво прави там? Разбира се,че има хора, които не искат промяната в България. Има хора, които 27 години не само че не ни разрешават да тръгнем напред, те ни вкараха силно вляво.

Снимка: bTV

– Добре, защо отидохте на тази среща?

– Защото смятах, че е добронамерена.

– Е, как може да е добронамерено Георги Гергов да Ви каже „Ела ми в офиса, за да се видиш с главния прокурор”?

– Е, защо, аз Гергов го познавам. Не, когато отидох при него на първата среща, той не ми каза… Когато той се свърза с главния прокурор и каза, че ни уговаря среща, аз продължих да мисля, че смисълът на този контакт е по-скоро човешки разговор – заради факта, че не беше в прокуратурата,  че не бе по съответния протоколен ред. Предположих, че по-скоро става дума за някакъв човешки разговор – за нещо, което е важно за Гергов, важно е за гражданина Цацаров. И аз приех, че ще водим тези разговори.

Но когато ми се обясни, че ти „рискуваш хубавия си живот, който имаш, занимавайки се с тези неприемливи за нас неща”, тогава разговорът придоби други измерения. Аз не съм очаквал, че ще се стигне до такъв разговор. Аз не бягам от тоя разговор – напротив, искам да се състои публично.

Аз не финансирам партията на Христо Иванов, но искам да кажа публично, че си е моя работа кого ще финансирам, на кого ще си давам парите, кого ще обичам и кого няма да обичам. И никой няма право да ми търси сметка за това.

– Искате да публично да се състои, но ако (Калин – б.ред.) Манолов не беше записал Вашето изказване, нямаше на никого да кажете, че е имало такава среща. Нормално ли е в такъв ред на мисли да има такава среща? Нормално ли е?

– Не е точно така. Защо да не е нормално? Ние сме българи. Ако имаме да споделим, ако аз дойда…

– Ама това е главният прокурор – да се срещате в офис на ЦУМ…?

– Е, ама това не подсказва ли, че той не идва там като главен прокурор, а идва като Сотир Цацаров. Как мога да приема, че той идва под друго качество? Той като влиза в магазин, не влиза в качеството си на главен прокурор, а в качеството си на клиент. Така че нека се научим да ги разделяме тия неща и различни качества на хората.

Срещата е на 21 март, на 26 има избори. Всяко публично огласяване на такова нещо може да бъде интерпретирано, че е с цел да влияе върху резултата на тези избори. Това първо. Второ, веднага след като минаха изборите, на 27-28 март направихме съвещание със съюза на издателите, на което аз представих проблема. На 5 април беше внесено писмо в единственото функциониращата държавна институция – президентството – с искане към президента да проведем среща (от името на – б.ред.) Съюза на издателите, на която да го запознаем с тревожен проблем. И до ден днешен на това писмо няма отговор. Не е вярно, че е имало скрити замисли, че някой нещо е замълчавал, търсил е подходящ момент…

– С какво сте неудобен? С газа или с медиите?

– Аз съм неудобен на всички ченгета и бездарни копелета, защото съм горд човек, защото съм с много добра професионална реализация. Постигал съм неща, които ми дават самочувствието да се съизмервам с най-добрите образци в света. Така че, това е неудобството. И аз съм свободен човек. Моето усещане за свобода, моето свободно поведение дразни всеки роб. А те не са свободни хора. Тъжно ми е да ги гледам как са радват на властта си. Има много хубав израз: „Само робът мечтае да има роби”. В този смисъл никога не съм мечтаел да имам публична власт, защото имам властта на свободния гражданин.

Не е възможно регулаторът да стои като ням свидетел, когато се затваря пазарът, когато се злоупотребява с монополна позиция. Не е нормално. Неговата роля е да не допуска тези неща. А днес той умишлено затваря пазара на природен газ. Ние имахме почти сключен договор декември, а те (КЕВР – б. ред.) обявиха цена на „Булгаргаз” под себестойност – дъмпингова! Това донесе над 50 млн. загуби на „Булгаргаз” само за едно тримесечие. Защо? Защо? Как така те наказват? Защото те ще компенсират сега за сметка на индустрията. Индустрията ще плати цената следващия месец. Но не е само това, а когато цената е дъмпингова, ние не можем да си подпишем договора, да реализираме алтернативни доставки. И понеже там седят ченгета, вместо да седят професионалисти – те това могат, друго не могат.

Всички големи далавери са в енергетиката. Нали това, ако е частно, какъв е смисълът да си даваме рушвети едни на друг в частната енергетика? Какъв е смисълът? Дойде един председател на спортна федерация и каза: „Имам страхотна схема – ще плащаш 300 хил. годишно и аз ще ти връщам 150.” Аз го гледам и му викам: „Абе, ти идиот ли си? Как от моята фирма ще плащам 300 хил. и ще ми връщаш 150? Защо ще го правя? „Ами ей така, да си имаш джоб пара.” Това е мислене в обществото…

Цацаров не е единственият. Искал го е Костов, Първанов, искал го е Борисов най-много. Филчев! Филчев прати барети за една карикатура. Странни неща се случват.  

Снимка: bTV

– Защо не се обърнахте към мен, а отидохте при едни дами и на тях им разказахте?

– Не отидох с мисълта да го разкажа на тези дами. Вижте сега, исках да им разкажа за свободата, за либертарианството, за Айн Ранд. Калин (Манолов, председател на Института за свободен капитализъм „Атлас”) ме покани като човек, който разбира нещо от тези неща. Аз имам хоби да се занимавам със свободата, с устройство на обществото. В разговор как функционират институциите дойде мястото на тоя пример – това беше казано не като съобщение, а като пример как нашата държава функционира неправилно, като задържа развитието на обществото. Това не беше прессъобщение.

– Ако уволнят Георги Гергов, ще можете ли да му помогнете с нещо?

– Според мен той е имал добро желание да елиминира някакво недоразумение. За другото аз не го подозирам. Защото самият той бе смутен в края на разговора.