17 месеца след решението на Народното събрание да спре строителството на втора атомна електроцентрала, Националната електрическа компания (НЕК) развали по право скандалния договор с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ "Белене" "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД. Това стана ясно от съобщение на сайтана на НЕК, публикувано в понеделник.

В него обаче е спестена изключително важната информация какви неустойки ще трябва да плати НЕК на „Уорли Парсънс” заради неизпълнения договор.

„Решението е взето във връзка с Решение № 250 на Министерски съвет на и Решение на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене” и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора. Архитект-инженерът е уведомен за решението на НЕК, пише още в съобщението.

Заради действието на договора след решението на парламента за спирането на АЕЦ „Белене”, „Уорли Парсънс” и подизпълнителят и „Риск инженеринг” на Богомил Манчев получиха 8.6 милиона лева.

„След встъпването си в длъжност, новото ръководство на НЕК върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 на обща стойност 5 349 363, 6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи, пише в съобщението.