Съпругът на председателя на Народното събрание Цецка Цачева е започнал работа в Ръководство въздушно движение (РВД). Това съобщи електронното издание „Гласове” преди ден, във вторник. bTV опита да потвърди официално информацията, но без успех, тъй като от РВД не вдигаха телефона.

Все пак отлично информирани източници заявиха, че действително арх. Румен Данговски е започнал работа като експерт в сектор „Инвеститорски контрол”, отдел „Управление на собствеността” към дирекция „Управление на собствеността и обществените поръчки”.

Според информацията, с която bTV разполага, арх. Данговски ще оглави отдела, в който е назначен съвсем скоро. Просто се чака пенсионирането на сегашния началник. Това ще гарантира месечна заплата за съпруга на Цецка Цачева между 10-12 хил. лева.

В информацията си първоизточникът за трудоустрояването на съпруга на парламентарния председател „Гласове” отбелязва, че в предишния мандат арх. Данговски е бил уреден на работа в „Булгартабак“. През септември 2009 г. той започва работа в тогава държавното предприятие отново като експерт, а само година по-късно вече отговаря за приватизацията му. До внезапното влизане на Цецка Цачева в политиката и шеметната й кариера на председател на Народното събрание съпругът й Румен Данговски е проектирал гробищни и църковни паркове в Плевен, където Цачева е работила като юрисконсулт на общината, завършва текстът на „Гласове”.

„Сладка работа”

От години РВД се е превърнало в пристан за уреждане на хора, близки до властта, със сладка работа, където заплатите започват от 3-4 хил. лева на месец.

Едно от лицата, около което се изписа бая мастило е съпругът на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Мъжът й започна работа на висок пост в РВД при първото правителство на ГЕРБ. Впрочем тогава и семейната приятелка на Цветан Цветанов – Янева оглави ключовото съдилище при останали неразсеяни съмнения относно компетентността й за поста. В момента съпругът на Янева е зам.- генерален директор по административната част в РВД. Източниците на bTV твърдят, че този пост му гарантират  около 20 000 лева месечно възнаграждение.

През септември м.г. например, бе сменен един от членовете на борда на директорите на РВД -  Антон Джаджев, който е съпруг на шефката на правителствения пресцентър при кабинета „Станишев”  Таня Джаджева.

Два месеца по-рано служителят в РВД Радослав Ганев прати писмо до премиера Пламен Орешарски, транспортния  му министър Данаил Папазов и президента Росен Плевнелив.

В писмото си, изпратено и до някои медии, служителят на РВД настояваше да се проверят 47 души, близки до властта, които са били назначавани без конкурс в държавното предприятие в периода 2010-2013 г.