42 градуса измериха днес във Велико Търново. Дотук това е най-високата температура за това лято.

Синоптиците предупреждават, че утре ще бъде още по-горещо.

Утре температури между 38 и 41 градуса ще има на много места в страната. Код оранжево важи за цяла България.

В Сандански са свикнали с горещините и използваха ранните сутрешни часове да излязат от домовете за кафе или да свършат някаква работа. На обяд улиците на града са пусти, но не така е по главния път за Гърция, където движението и днес е интензивно.

Още преди 9 сутринта температурите в района достигнаха 30 градуса. Шофьорите в посока Гърция и обратно избраха ранните часове за път.

Шофьори на камиони също се качиха зад волана рано, защото при високи температури, движението им се спира и чакат с часове на паркинг.

„В жегите е ад, гуми може да се гърми, накладки загряват, спирачки. Аз вчера имах щета с моята кола от жегата, тръгнах да го взема, камиона беше в Петрич, и точно на обвивката за Петрич ми се запали колата”, казва Йордан Кръстев, шофьор на камион.

Трябва да се внимава особено в участъците, където заради буйната растителност край пътя, няма добра видимост. От Пътната полиция съветват шофьорите да избягват пиковите часове, защото високите температури уморяват допълнително водача и притъпяват вниманието му.

Утре температурите ще бъдат още по-високи. Важно за пътуващите за Гърция през този уикенд - в петък вечерта се очаква цялото трасе от Сандански до Кулата да бъде пуснато за движение, поне в едната посока.

Рекордно потребление на ток в жегата

В горещините беше отчетено и рекордно потребление на ток.

Данните на Електро-енергийния системен оператор показаха най-високата консумация на електричество за последните 15 години. Включените климатици в борбата със жегите подобриха вчерашния рекорд. Риск за стабилността на системата обаче не е имало.