От днешния 28 ноември само служителите на КАТ могат да глобяват на пътя. В сила влиза новата стратегия, с която МВР възнамерява да се справи с корупцията. Повод за новите мерки бе скандалният любителски видеоклип, който показа как столичен полицай взема подкуп.

Катаджиите вече могат да спират шофьорите само при масови проверки с минимум две патрулки в действие. Проверките ще се заснемат с видео камера. За целта на видими места и на полицейските коли ще има табели, с които гражданите ще бъдат информирани, че проверката се заснема. Записите от камерите ще се пазят по един месец в Полицейските управления.

Охранителна полиция ще може само да проверява самоличността и багажа на водачите, но не и да глобява за липса на предпазен колан или превишена скорост.

Връщат се и мобилните камери, които съдът обяви за незаконни.

„До момента всички униформени охраняват движението, а от днес вече ще бъде само КАТ. В рамките на месец ще бъдат върнати мобилните камери, нарушенията ще бъдат установявани само в момента. Проверките ще се извършват по т. нар. широкообхватен модел - повече служители контролират повече водачи”, обобщи накратко Алекси Стратиев, бившият шеф на КАТ „Пътна полиция” и експерт по пътна безопасност Алекси Стратиев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Новите мерки обаче срещат и сериозна критика. „Отдръпването на „Охранителна полиция” не е добре, ресурсът на КАТ е много малка част от цялата „Охранителна полиция”. Ако в един град в страната досега е имало 10 патрулни екипа, сега ще останат три”, коментира председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров.

„По-сериозният проблем е защо храта са принудени да дадат тези 20 лв. – иначе влизат в една тежка едногодишна процедура, която бави тях, съда и КАТ. Законът е от 1969 г., това е бичът на шофьорите”, допълни Тодоров и даде за пример Хърватия и Гърция, където глобяват веднага.

„Ако системата е такава, че вместо на полицая, нарушителят трябва да даде парите на държавата за наказание, което е неизбежно и бързо, нещата ще се случват по-различно. Държавата харчи между 400 и 600 лв., за да събере едни 50 лв.”, заяви той.

„Корупцията не може да се изчисти съвсем, но клипът взриви цялото общество и всеки взе някакви позиции. И пътните полицаи и шофьорите, и тези, които взимат, и тези, които дават, всички сме българи от народа,който приема или не приема корупцията. Това, което се предприема, би трябвало да накара всички участници в движението и контролните органи да спазват правилата”, коментира Алекси Стратиев.

Според Владимит Тодоров първото нещо, което трябва да се направи, е да се въведе законността на мобилните камери и електронния фиш, които бяха отменени от съда.