Общински болници са регистрирали рекордна заболеваемост за миналата година. Данните на Здравното министерство, с които bTV разполага, будят съмнения за фрапиращи нарушения в лечебните заведения.

Според статистиката общинската болница в Монтана е лекувала близо 14 000 пациенти, страдащи от нервни болести. Това, оказва се, е два пъти повече от средната неврологична заболеваемост в страна.

Общинската болница в Ловеч е приела близо 8 000 пациенти с белодробно заболяване, или иначе казано - всеки трети е бил хоспитализиран.

Един от най-фрапиащите случаи е в Лом. Там са лекували рекорден брой пациенти в кома, което е седем пъти повече от приетите в София.

Снимка: bTV

За миналата година Здравната каса е платила на болницата в Лом повече от 270 000 лв. за лечението на 128 пациенти в кома. Здравното министерство се съмнява, че коматозната заболеваемост в района е наистина толкова висока.

„За миналата година са лекувани повече случаи с кома, отколкото в цяла София. Всички тези данни са предоставени на Касата”, коментира пред bTV зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

От болницата твърдят, че броя на пациентите е реален. „Ломската болница е районна болница, но тя обслужва район от около 120 000 души. Това са възрастни хора, с тежки вече здравословни проблеми, в безпомощно състояние”, обясни изпълнителният директор на болницата в Лом д-р Георги Савков.

Според лекарите болницата има достатъчно капацитет, за да поеме голям брой болни. Въпреки че интензивното отделение често е натоварено, медиците и апаратурата са напълно достатъчни.

От болницата се похвалиха още, че нямат никакви финансови задължения. „Това са реално преминали болни, които са проверени от Здравна каса и изплатени на болницата. Всички болни са с история на заболяването и с документация, която е проверявана, и нередности не са отчитани за нашето отделение”, подчерта началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Чавдар Антонов.

Екипът на bTV не завари пациенти в кома в Ломската болница. Последният е бил насочен към болница „Пирогов” в четвъртък.

Снимка: bTV

Съмнения за злоупотреби има още в болниците в Търговище, Разград и Пловдив. „Ако някой не работи добросъвестно, той ощетява друго лечебно заведение”, подчерта зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Здравното министерство се заканва да няма компромис към директорите на болниците, където се докажат нарушения.

Въпреки че едва 20 са леглата в детското отделение на Чирпанската болница, лечебното заведение редовно е хоспитализирало двойно повече пациенти - с мотива, че ги води на „домашен стационар”.

От Здравната каса съобщиха, че започват проверки.