Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да се проверява случая „Яневагейт“.

Със седем гласа „против“ срещу шест гласа „за“ предложението да бъде възобновена предишната проверка по случая беше отхвърлено.

Със същия брой гласове беше отхвърлено и предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да бъде образувана нова проверка по случая.

До внасянето на предложенията се стигна след интервюто и показанията на адв. Момчил Мондешки – един от участвалите в записите.

Членовете на съдийската колегия дискутираха темата няколко часа, тъй като част от съдиите напусна залата по време на дебата и провалиха кворума.

Миналата седмица Софийската градска прокуратура се самосезира и започна разследването отново след признанието на Мондешки, че е един участниците в записите от скандала „Яневагейт“. Причина са твърденията на адвоката, че разговорите с гласовете на бившите съдии Румяна Ченалова и Владимира Янева са били режисирани, за да послужат за изнудване на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Ден по-рано министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска възобновяване на проверката по случая, а Панов обяви, че ще сезира етичната комисия на ВСС за образуване на проверка по скандала. Това се случи, след като Борисов заяви, че е омерзен, че адвокат Момчил Мондешки е мълчал близо година. Премиерът заяви, че трябва да бъде даден урок, че има неща, които могат да се проверят и след това да бъдат коментирани, а не от всяко нещо да се прави сензация.