Съдбата на двегодишно дете от Пловдив трогна хората в социалните мрежи. Започна кампания за набиране на средства за лечението на малкия Филип. Детето изпада будна кома, след като личният лекар му поставя ваксина.

Филип се ражда принудително в седмия месец заради усложнения в бременността на майка му. Малкото човече тежи едва 900 грама. Два месеца лекарите се борят за здравето му и накрая го изписват здраво.

Детето е подложено на контролни наблюдения и за радост расте здраво и жизнено, до момента, в който на 13-месечна възраст личната лекарка му поставя комбинираната ваксина против морбили, паротит и рубеола.

„На нас ни беше казано, че може да му излязат пъпчици по тялото, да наблюдаваме, това да не се случи, но пък за жалост се случиха по-лоши неща,” казва майката Светла Пенкова. Реакцията идва 15 дни след поставянето на ваксината. „Започна обилно повръщане, неколкократно през десет минути”.

Детето е прието в болница, но въпреки интензивното лечение след няколко дни изпада в кома. „Той сякаш започна да бълнува и се стряскаше от светлината, като се доближим до него, усещаше се, че състоянието му не е в това бистро съзнание,” разказва Светла.

Това състояние в епикризата е описано като вегетативно, но хората го познават като кома. Това е състоянието, в което неговите жизнени функции работят, но мозъкът е изключен и няма съзнание. Майката на Филип е постоянно до леглото му - по няколко пъти на ден му прави манипулации, за да може детето да диша нормално. Храни го чрез сонда, а само преди година Филип правил първите си стъпки, опитвал се да каже и първата си дума – „мама”.

„Има периоди, в които отваря очите, той не спи постоянно, не е в съзнание, но е буден, има цикъл на будност. Тогава движи очите, опитва се да ги отваря, движи си крайниците, има такива спонтанни движения.”

Родителите смятат, че именно ваксината е причина детето им да изпадне в кома. Според тях личната лекарка е трябвало да прецени, че Филип е роден в седмия месец и реално организмът му не е пригоден да поеме ваксината. Отказват да водят борба със здравната система и не искат да обвиняват лекарката на детето, която е следвала стриктно имунизационния календар.

„Ваксината ли е виновна - те няма никога да го признаят директно, вярвайте ми. Вие представяте ли си какъв смут ще настане сред младите майки ако това излезе като същинска причина, но най-лошото е че няма уточнена диагноза, ако не е от ваксината, от какво друго е?” пита се майката на Филип.

Семейството споделя, че е обиколило десетки лекари в цялата страна, плащало е хонорари по 1 000 лева за преглед при най-големите светила в медицината.

„Тук за съжаление нищо повече от "Чакайте!" не могат да ни кажат. За тях даже те ни го описваха така - на мозъка му трябва време, за да се възстанови, а ние трябва да успеем да съхраним тялото, за да може, когато мозъкът се събуди, да завари тяло, което да работи,” обяснява бащата на детето Игнат.

Днес жизнените функции на Филип се поддържат чрез интензивна рехабилитация и понеже здравната каса няма пътека за лечение на деца в кома, разходите се поемат изцяло от семейството. Между 1 000 и 1 500 лева на месец излизат витамините, специалната храна и рехабилитацията.

Семейството не губи надежда. То вече е изпратило изследванията на Филип в московска клиника, където детето ще бъде лекувано с най-модерни методи. Цената на подобно лечение обаче е между 20 и 50 000 евро.

Родителите на малкия Филип вярват, че чудото ще стане. Преди година, точно на Коледа, детето започнало да диша самостоятелно, като преди това било на апаратно обдишване. Днес мечтата на Светла е отново да чуе думичката „мамо”.

Ако искате да помогнете на Филип, можете да го направите с дарение на банковата му сметка:

Филип Игнатов Славков
IBAN: BG40 UNCR 7000 1520 7863 99
BIC на УниКредит Булбанк: UNCRBGSF