Прокуратурата е изпратила в Сърбия искане за задържане на Антоанета Василева
Искането ще се гледа в съда в Белград
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Антоанета Василева
Снимка: Личен сайт

Прокуратурата е изпратила в Сърбия искане за задържане с цел екстрадиция на съпругата на банкера Цветан Василев. Обявената за международно издирване Антоанета Василева е обвинена за пране на пари.

Апелативният съд отказа да се произнесе по искането на прокуратурата за задържане на Антоанета Василева. Мярката за неотклонение не е изтърпяна и прокурорското постановление не подлежи на съдебен контрол. Искането ще се гледа в съда в Белград.

„Повдигането на обвинение по отношение на Антоанета Василева е репресивна мярка по отношение на Цветан Василев. Това е ясно, защото делото е отделено от основното дело срещу тях двамата, но обвинение се повдига само на нея, а не на Цветан Василев”, заяви адвокатът на Антоанета Василева Константин Симеонов.

През 2014 г. Цветан Василев беше обвинен задочно от българската прокуратура за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от фалиралата КТБ. Той се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември 2014 г., след като в Сърбия бе получено известието за неговото издирване. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

Сръбски медии: Съдът прехвърля топката между отделите си за екстрадицията на Цветан Василев Адвокатът на Василев е потвърдил пред сръбския „Данас”, че делото на клиента му се намира в Апелативния съд

На 10 март 2015 г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България Цветан Василев, но решението бе обжалвано пред Апелативния съд и отменено на 11 март 2015 г. Апелативният съд нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.

На 5 април 2017 г. Апелативният съд в Белград анулира за втори път екстрадицията на банкера Цветан Василев. Съдиите са разпоредили на Висшия съд да направи проверка на основание на кое съдебно производство България е поискала издаването на заповед за предаването на Василев.

Белград отново отказа да екстрадира Цветан ВасилевПо информация в сръбските медиите банкерът е подал молба за убежище в Сърбия

Сръбският съд настоява да знае изтекла ли е давността за повдигане на обвинение на банкера или не.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре