Апелативен съд – Пловдив върна мярката "задържане под стража" за Ахмед Муса, подсъдим за радикален ислям и съпричастност към „Ислямска държава”. С определение от 21 април апелативният съд отменил определението на Окръжен съд – Пазарджик, който постанови "домашен арест" за Муса, съобщи адвокат Елвира Панкова, защитник на подсъдимия, цитирана от „Фокус”.

Панкова допълни, че определението е подписано от съдията-докладчик с особено мнение.

Мотивите на съда са, че има опасност Ахмед Муса да се укрие заради  висящото наказателно производство срещу него за подобни престъпления, честите му пътувания зад граница и близките му контакти с лица в чужбина.
Това е второто определение на Апелативния съд в Пловдив, с което се отменя определение на Окръжния съд в Пазарджик за мярката Муса. На 18 ноември 2016 година мярката „задържане под стража“ на Муса бе заменена с парична гаранция от 5 00 лв., а Апелативен съд – Пловдив я отмени.

Ахмед Муса Ахмед е обвиняем с още 13 души по дело за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

От 14-те обвиняеми само Ахмед Муса остава в ареста, другите са с по-леки мерки за неотклонение.