Съдът отмени наредба, по която НЗОК плаща за лечението на пациентите. Решението не е окончателно.

Върховният административен съд отмени наредбата, която определя основния пакет медицински дейности, които Здравната каса плаща – това са изследвания и болнично лечение. Наредбата беше приета по времето на Петър Москов. Сега съдът я отменя, тъй като текстът в закона, на базата на който тя е приета, всъщност е обявен за противоконституционен.

Проблемният текст въвеждаше основен и допълнителен пакет медицинска помощ, определян с наредба на министъра. През 2016 г. съдът го обяви за противоконституционен.

Сега обявяването на наредбата за основния пакет за нищожна кара пациентите да се питат дали Касата ще продължи да плаща лечението им.

Според директори на болници решението на съда означава, че Касата и Лекарският съюз трябва да договарят какво и колко да се плаща от държавата, а не министърът чрез наредба.

"Ще има напрежение в системата, поради факта, че има колебание в юристи, в Министерство на здравеопазването, в НЗОК, но според мен няма причина да настане хаос", заяви Андрей Марков, председател на Българска болнична асоциация.

Все още не е ясно дали министерството ще обжалва решението на съда.

"Самият акт на обжалване според мен би бил унизителен за министъра, за юристите, които ще се подпишат под една такава жалба, защото решението е абсолютно категорично", заяви Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

В съда е атакуван и рамковият договор за 2016 г., заради отказ Касата да плати надлимитна дейност на болниците.

От здравното министерство обясниха, че сформират работна група, която да разгледа отменената от съда наредба и да прецени следващия ход на институцията.