Пловдивският окръжен съд остави в ареста 18-годишния шофьор, който на 12 април вечерта уби на пешеходна пътека 61-годишна жена и избяга от местопрестъплението. Издирването на Асен Гюрганчев продължи близо 26 часа. Той се оказа дванайсетокласник от елитна пловдивска гимназия, с отлични оценки и добра характеристика.

В съдебната зала Асен почти се разплака и поиска милост – да бъде освободен от ареста, за да завърши образованието си.

Отличният ученик избягал от местопрестъплението и се опитвал да организира ремонта на автомобила, с който ударил възрастната пешеходка. Асен Гюрганчев търсил съдействие от свои съученици, като им обяснил, че е блъснал колче и не иска строгият му баща да научава за щетите по джипа.

Родителите на Гюрганчев в нощта на инцидента били извън страната и той нямало към кой да се обърне за съвет и затова решил да избяга.

Според прокуратурата бягството и факта, че управляваният от Гюрганчев джип е ударил пешеходка на пешеходна пътека, са отежняващи вината обстоятелства.

Отличният ученик е заплашен от затвор между 3 и 15 години. Според свидетелски показания Гюрганчев управлявал джипа на баща си с не повече от 60 километра в час, но не направил никакъв опит да задейства спирачките при удара.

Той имал отлични резултати на предварителния изпит в габровския технически университет и вече бил приет за студент.