Апелативният съд не пусна от ареста бившия шеф на ДАИ Цветелин Цветанов. Мнозинството от съдебния състав отказа да измени мярката му за неотклонение. Освен него жалба бе подал и друг обвинен по това дело - Тихомир Вълчев, който също остава в ареста.

Председателят на съдебния състав съдия Даниела Росенова подписа определението с особено мнение. Според нея няма реална опасност от извършване на друго престъпление при по-лека мярка, предаде БГНЕС.

Според защитата 4 месеца в ареста са достатъчни.

„От доста време не се водят никакви следствени действия. Тези хора седят в ареста, а турският гражданин, който уби двама души в България, беше пуснат още на следващия ден под „домашен арест” и изчезна моментално. Така че критерият в съда е малко по-различен спрямо определени хора. В дадения случай всичко е свързано с шума, който се вдигна по това дело”, заяви защитникът на Тихомир Вълчев адвокат Константин Симеонов. Той обясни, че в ареста има още един човек от първоначално задържаните.

Цветелин Цветанов поиска от съда по-лека мярка заради влошеното си здравословно състояние, свързано с гастрита. Експерти са посочили необходимостта от провеждане на изследвания, но също така са констатирали, че това заболяване не пречи на престоя му в ареста.

Цветелин Цветанов беше арестуван заедно с още 15 души при специализирана акция на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата на 31 март тази година.

Според прокуратурата групата е извършвала престъпната си дейност от началото на февруари 2015 г. до 30 март тази година. Общата сума, открита в домовете на участниците и техни роднини, е над 800 000 лв., като само от дома на Цветелин Цветанов са иззети 175 000 лв., а от дома на неговия тъст в Долни Дъбник - 401 900 лв. При останалите обвиняеми са открити 220 000 лв.