Половин милион души дневно се очаква да използват метрото с пускането на третата линия през 2019 г., заяви кметът на София Йорданка Фъндъкова при проверка на строителството на метрото в "Красно село".

Прогнозното натоварване с пътници на третата линия от бул. "Владимир Вазов" до кв. "Горна баня" е над 130 000 пътници на ден.

Линията ще прави интермодални връзки с основните входни артерии в града, с жп мрежата в "Горна Баня", а чрез първия и втория лъч на метрото - с летището и с Централната жп гара. Ползите от третата линия на метрото са още спестено време от пътувания, до 25 на сто по-малко трафик и 14 000 автомобила дневно по-малко, както и намаляване на изхвърляните вредни газове с над 11 000 тона годишно.

Кметът съобщи, че през юни ще бъде пуснато движението по локалните платна на бул. "Гоце Делчев" с десен завой по бул. "Цар Борис III" и от "Цар Борис III" към "Красно село". През юни ще бъде възстановено движението и по две ленти на бул. "Патриарх Евтимий", както и бул. "България" в района на строителството на метростанциите. 

При "Красно село" се работи активно, около 29 на сто от дейностите са изпълнени, в момента се подготвя идването на тунелопробивната машина, която ще започне да работи през май, посочи Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че обектът е изключително тежък, но увери, че се прави всичко възможно работата да завърши в срок, така че през септември 2019 г. хората да се придвижват с най-екологичния и бърз транспорт. Кметът каза, че с тунела, който сега се изгражда, движението по бул. "Цар Борис  III" ще стане безконфликтно и една от големите тапи в града ще бъде премахната.

12 нови станции предвижда новият лъч на метрото. По 8 от тях в момента се работи. Строителството на другите предстои да започне през юни. 

Междувременно неправителствени организации алармираха, че пешеходният тунел, свързващ метростанцията на бул. "Цариградско шосе" с жк "Дружба" е в лошо състояние близо година след откриването му. На някои места в тунела има напуквания по стените, видимо е и как мазилката се руши.

От столичния "Метрополитен" обещаха изпълнителят на обекта да отстрани проблемите. Очаква се ремонтът на тунела да приключи в средата на следващия месец.