„Агенция пътна инфраструктура” (АПИ) организирала нагласен конкурс за обществена поръчка за отводняване на почвата на АМ „Марица” в полза на „Пътища Пловдив”, които получили 51 млн. лв. за ремонт на едва 4 км от участъка. Това стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вчера прокурори, следователи от Специализираното звено „Антикорупция” и агенти от ДАНС влязоха в АПИ заради постъпил сигнал от „ОЛАФ” за финансова злоупотреба с 51 млн. лв.

Проверката на сигнала е започнала още през юни 2016 г., като на 17 септември е стартирало и разследването.

„Установили сме категорично, дори с гласни и писмени доказателства, че шефът на АПИ е поканил на среща и са пристигнали представители на „Пътища Пловдив”. Те са казали, че поръчката ще им струва 50 млн. лв. Шефът е възложил да изготвят нужната документация така, че да спечелят поръчката. И те са я спечелили”, поясни Арнаудова.

По това време шеф на агенцията е бил Лазар Лазаров, който напуснал АПИ малко преди да започне разследването.

Снимка: bTV

Румяна Арнаудова посочи още, че обществената поръчка за изграждане на лот 1 от АМ „Марица” е спечелена от италианска фирма, която е трябвало да изгради трасето от 31 км. за общо 133 млн. лв. За 4-те километра са платени допълнително тези 51 млн. лв.

„Друго важно – дейностите по изграждане на самата магистрала също са извършвани от „Пътища Пловдив”, въпреки че италианската компания е спечелила”, поясни още Арнаудова. По думите й италианският изпълнител е използвал хора и техника от регионалната агенция.

Фирма е трябвало да следи и да упражнява контрол на дейностите, като тя е била една и съща както за АПИ, така и за „Пътища Пловдив”.

„Предстои да предприемем действия по привличане като обвиняеми на виновните лица”, поясни Арнаудова.

Акцията в КЕВР

„Наложи се да съобщим началото на разследването срещу КЕВР, защото беше от обществено очакване след изказването на Сашо Дончев”, каза Румяна Арнаудова по повод другата акция на прокуратурата и „ЦУМ-гейт” (разговорът между Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов от БСП – б.р.).

Тя категорично добави, че разследването не е продиктувано от въпросния разговор между Цацаров и Дончев.

На 17 януари 2017 г. сигнал постъпи в Специализираното звено „Антикорупция”. По силата на закона имаме само 3 месеца възможност да извършваме проверка, след това прокурорът е длъжен да вземе решение започва ли разследване”, поясни Арнаудова.

Тя добави, че въпросният сигнал е дал информация за процеси, стартирали в КЕВР още през 2011 г.

Не изказването на Сашо Дончев прави плана в прокуратурата”, категорична е тя.

По думите й Дончев е бил уведомен за проверката на прокуратурата и отлично е знаел за техните действия.

По късно стана ясно, че прокуратурата започва разследване и срещу НЕК. Очаквайте подробности по темата.