С колко процента ще се увеличат пенсиите тази година? Това ще се реши на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт днес. Право на глас имат представителите на държавата, на синдикатите и на бизнеса.

Заложеният ръст е 11%. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертите от НОИ са изчислили, че увеличението трябва да е не с 11, а с 10%. Причината за това е, защото инфлацията е по-ниска от предвидената.

Пенсиите се осъвременяват по така нареченото „швейцарско правило“. Т.е. с 50% от инфлацията плюс 50% от ръста на осигурителния доход.

Въпреки това снощи на брифинг премиерът Димитър Главчев каза, че увеличението ще остане 11%, както е заложено в Закона за държавния бюджет.

В Бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула ръстът от 1 юли 2024 г. на пенсиите трябва да бъде с 11%.

За целта в Бюджета бяха предвидени над 1,1 млрд. лв. Изчисленията са правени при допускане за нарастване на средния осигурителен доход за миналата година от 12,9% и средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени от 9,1%.

Бившият социален министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обяви през уикенда, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер с по-ниския процент актуализация на парите на възрастните. Той обяви, че ще поиска извънредно заседание на парламента по този въпрос.

Междувременно стана ясно, че ПП-ДБ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май от 10 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков".

Искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%, съобщиха от пресцентъра на партията.